Ivo Opstelten maakt zijn vertrek bekend
NOS Nieuws

Einde voor beroepsbestuurder Opstelten

Na 1607 dagen eindigt het ministerschap van Ivo Opstelten. De VVD'er, die was aangesteld als daadkrachtig bestuurder op Justitie, valt over de bonnetjesaffaire en de deal van justitie met drugscrimineel Cees H.

Opstelten was met zijn 71 jaar de nestor van het kabinet-Rutte. Hij werd gezien als beroepsbestuurder. Opstelten was in vijf plaatsen burgemeester, waaronder Utrecht (1992-1997) en Rotterdam (1999-2008). Daar leidde hij na de moord op Pim Fortuyn in 2002 de gemoederen in goede banen.

Meer blauw op straat

Na de verkiezingswinst van de VVD in 2010 haalde Mark Rutte hem binnen als minister van Veiligheid en Justitie. Opstelten zag het als zijn belangrijkste taak om Nederland veiliger te maken. Meer blauw op straat en zwaarder straffen waren twee van zijn speerpunten. Opstelten gaf als minister onder meer leiding aan de oprichting van de Nationale Politie, die slagvaardiger moest opereren dan de 25 regionale korpsen.

De minister kreeg ook kritiek. Hij had niet altijd de feiten op een rij en zijn taalgebruik was vaak verwarrend. Dat leidde in de Tweede Kamer wel eens tot irritaties.

Opstelten valt nu over een deal die zijn rechterhand, staatssecretaris Teeven, als officier van justitie sloot met crimineel Cees H. Die kreeg veel meer geld van de staat dan de Kamer herhaaldelijk was gemeld. Hoewel Teeven niet politiek verantwoordelijk is, treedt ook hij af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl