Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie
NOS NieuwsAangepast

Bewijs van Teevendeal toch gevonden

Justitie heeft in 2001 inderdaad 4,7 miljoen gulden overgemaakt aan drugscrimineel Cees H. Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat er in de archieven toch een bewijs voor de deal is teruggevonden.

Het gaat niet om een bankafschrift, maar om een digitale bevestiging van een betaling aan advocaat Doedens van Cees H. Op de schermprint staat een bedrag van 4,7 miljoen gulden.

Opstelten zei aanvankelijk dat H. 1,25 miljoen gulden van zijn vermogen had mogen houden, nadat hij 750.000 gulden boete had betaald. Later zei de minister in de Tweede Kamer dat hij niet wist hoeveel er was overgemaakt. De fiscus zou bewust buiten de deal zijn gehouden.

Problemen

Morgen houdt de Tweede Kamer een debat over de affaire die de minister en staatssecretaris Teeven, destijds als officier van justitie bij de zaak betrokken, in de problemen heeft gebracht.

De zoektocht naar het bonnetje

In de aanloop naar het debat heeft de Tweede Kamer nog een groot aantal vragen aan Opstelten gesteld.

Opnieuw onderzoek

Nadat Nieuwsuur vorige week met details over de overboeking van 4,7 miljoen gulden was gekomen, liet Opstelten opnieuw onderzoek doen naar het bonnetje waarvan hij eerder zei dat het niet terug te vinden was.

Het bewijs is uiteindelijk gevonden in een computersysteem van het ministerie dat niet meer actief is. "Met specialistische kennis zijn de data weer zichtbaar gemaakt", zegt het ministerie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl