NOS Wielrennen

Wijdverbreid dopinggebruik onder amateurs

'Amateurrenners die doping gebruiken zijn zielig'

Er is de laatste decennia een toename in dopinggebruik onder amateurwielrenners. Het is een wijdverbreid fenomeen geworden, zo concludeert de commissie CIRC, die een onderzoek deed naar de dopingproblematiek in de wielersport.

Onder de 174 getuigen die de CIRC in 2014 sprak, verklaarden een aantal dat het gebruik van verboden middelen onder amateurs een serieus probleem is geworden. “Via fitnesszalen en via internet is vrij makkelijk aan doping te komen. De kosten voor de verboden middelen zijn omlaag gegaan. Daarentegen is de kennis toegenomen en is er niet genoeg budget om op amateurniveau dopingcontroles uit te voeren.”

Zielig

UCI-voorzitter Brian Cookson noemt het dopinggebruik onder amateurrenners onbegrijpelijk en raar: "Middelbare zakenmannen die epo gebruiken om pleziertochten te rijden? Ik kan dat soort mensen alleen maar zielig noemen. Wie neem je in de maling? Alleen jezelf."

Profwielrenners zouden in hun verklaring aan de CIRC hebben gezegd dat zij tegenwoordig vaak afzien van gecombineerde wedstrijden met amateurs, omdat het competitieve karakter is toegenomen. Dit zou worden veroorzaakt door het aantal renners dat doping gebruikt.

Zorgen over jeugd

Ook bij de jeugd is er reden voor bezorgdheid. “Die categorie is met name kwetsbaar omdat er geen controles plaatsvinden. Dat gebeurt alleen bij de profs. Bovendien hebben talenten alle reden om al op vroege leeftijd doping te gaan gebruiken, omdat ze een profcontract willen verdienen."

"Als een gevolg daarvan proberen sommige managers talenten al te ontdekken in hun puberjaren (14, 15 of 16 jaar, red.), zodat ze zeker weten dat ze schoon hun sport bedrijven.” De CIRC constateert dat bovengenoemde de vraag oproept of er ook op die niveaus dopingcontroles moeten plaatsvinden.

Kindermisbruik

Cookson is opnieuw helder in zijn mening: "Dat is kindermisbruik. Als coaches of ouders dat doen, is dat iets voor de strafrechter. Het is afschuwelijk. Die mensen moeten zich schamen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl