Een NPD-demonstratie in Leipzig in 2013 Caruso Pinguin - Flickr/Creative Commons/by-nc-2.0

In het oosten van Duitsland is een burgemeester opgestapt uit angst voor extreem-rechts. Neonazi's hadden van de regering van de deelstaat Saksen-Anhalt toestemming gekregen om vandaag tegen de komst van asielzoekers te demonstreren voor de privéwoning van de burgemeester van Tröglitz. 

Dat was voor burgemeester Markus Nierth (CDU) reden om zijn ambtsketen in te leveren. "Niet omdat hij bang is voor de nazi's, maar om zijn gezin te beschermen", zei zijn vrouw. Volgens haar is het gezin al de hele week slachtoffer van de ergste scheldpartijen. 

Had ik mijn kinderen, die de laatste tijd al het enige moesten verdragen, moeten aandoen, dat er voor hun kinderkamers bewapende agenten zouden staan en dat er racistische en met haat gevulde spreekkoren te horen zouden zijn?

Markus Nierth, Facebook

In een verklaring op Facebook bevestigt Nierth dat hij zijn kinderen wilde beschermen en schrijft hij dat hij zich door het deelstaatbestuur in de steek gelaten voelt. 

Tröglitz telt 3000 inwoners. Het asielzoekerscentrum zou plaats bieden aan 50 mensen. Er werd de afgelopen weken volop tegen gedemonstreerd. Tegenstanders uit het dorp werden daarbij gesteund door neonazi's van de politieke partij NPD. Nierth (CDU) is voorstander van de komst van het centrum.

STER reclame