De Belgische estaffetteploeg won verrassend goud. AFP

Op de EK atletiek in Praag heeft de Belgische estafetteploeg verrassend goud gewonnen op de 4x400 meter. Dankzij een uiterste krachtsinspanning van Kevin Borlée, die in de laatste meters de Polen nog achterhaalde, ging de eindzege naar de Belgen.

Dat de Belgen wonnen was bijzonder omdat de atleten pas vorige week een uitnodiging kregen voor de estafette. Julien Watrin, en de broers Dylan Borlée, Jonathon Borlée en Kevin Borlée wonnen in 3.02,87. Dat betekende een Europees record.

Bij de vrouwen ging de winst naar Frankrijk. Zilver was er voor Groot-Brittannië en brons voor Polen.

Rusland beste land

Rusland kende een uitstekende laatste dag en eindigde bovenaan de medaillespiegel, met zes gouden en twee zilveren medailles. Op de slotdag behaalden de Russische atleten vier keer goud. De Rus Ilja Sjkoerenjov won de meerkamp, Daniyil Tsyplakov was de beste hoogspringer, Anzjelika Sidorova won de titel bij het polsstokhoogspringen en Jekaterina Koneva  was de winnares bij het hinkstapspringen.

Jekaterina Poistogova slaagde er op de 800 meter net niet in een vijfde titel voor Rusland te veroveren. Ze werd op 0,04 tweede achter de Zwitserse Selina Büchel (2.01,95).

Nederland eindigde als vijfde op de medaillespiegel, met twee keer goud en drie keer brons. Twee jaar geleden won Eelco Sintnicolaas de enige Nederlandse medaille. Hij veroverde toen goud op de meerkamp.

STER reclame