NOS Nieuws

'Groot beeldscherm geeft stappers gevoel van veiligheid'

Hilversum experimenteert met beeldscherm

Een groot scherm midden in een uitgaansgebied dat live camerabeelden uitzendt van de meldkamer van de politie. In Hilversum is gisteravond een proef gestart om het gevoel van veiligheid tijdens het uitgaan te vergroten.

De meeste mensen zijn niet op de hoogte van bewakingscamera's in uitgaansgebieden. Meer besef van cameratoezicht kan leiden tot een veiliger gevoel tijdens het uitgaan, stelt het Centrum voor Criminaliteitspreventie (CCV).

Tussen de cafés en kroegen in het uitgaansgebied de Groest in Hilversum startte burgemeester Broertjes het experiment. "Het scherm moet een gevoel geven dat er toezicht wordt gehouden. Dat geeft een gevoel van veiligheid."

Want ook al neemt het aantal incidenten tijdens het uitgaan af, feestvierders wanen zich niet per se veiliger. "Het aantal incidenten loopt terug, maar ik grijp elke mogelijkheid aan om het veiligheidsgevoel nog verder te verhogen", zegt Broertjes.

Niet iedereen is het daar mee eens. "Ik voel me zo bekeken als ik privé op een terras zit en dan zo groot word uitgebeeld. Dat vind ik geen fijn idee", vertelt een stapper.

Er zijn ook pilots in de gemeenten Alkmaar, Kampen, Amersfoort en in Arnhem. In die gemeenten experimenteren ze met andere maatregelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl