ANP Pro Shots
NOS Voetbal

Zo speel je bij Den Bosch, zo ben je Nieuw-Zeelands international

"Ze zeggen altijd dat het voetbalwereldje een raar wereldje is. Dit is wel het bewijs. Binnen een maand kan je hele wereld op z'n kop staan", zegt Benjamin van den Broek vanuit een hotel in Roemenië. Aan het begin van dit jaar stond de middenvelder nog bij FC Den Bosch onder contract. Nu heet zijn club Universitatea Cluj en heeft hij een uitnodiging van de bondscoach van Nieuw-Zeeland op zak.

"Je hoort mij niet klagen, hoor", zegt Van den Broek, die pas een maand een paspoort van Nieuw-Zeeland heeft en in de winterstop de overstap maakte van de Jupiler League naar de Roemeense competitie, nadat Alfons Groenendijk hem bij de selectie van Cluj haalde.

Hoe komt een oerhollandse voetballer, die eerder voor Haarlem en het Engelse Shrewsbury Town speelde, bij de selectie van Nieuw-Zeeland? "Mijn moeder heeft een Nieuw-Zeelands paspoort", aldus Van den Broek. "Een half jaar geleden zijn we serieus gaan kijken of ik ook zo'n paspoort zou kunnen krijgen."

Een belangrijke rol was daarbij weggelegd voor PEC Zwolle-speler Ryan Thomas. "Ik had een Nieuw-Zeelander nodig die garant voor mij kon staan, maar ik ken helemaal geen mensen uit Nieuw-Zeeland. Via-via kwam ik met Ryan in contact. Gelukkig wilde hij voor mij de papieren ondertekenen."

'Vergelijkbaar met Nederlands elftal'

"De hele insteek was natuurlijk dat ik voor Nieuw-Zeeland zou kunnen spelen", aldus Van den Broek. Dat dat al na een dikke maand zou gaan gebeuren, had hij alleen maar durven hopen.

Via Thomas kwam Van den Broek in contact met bondscoach Anthony Hudson, en na wat mailtjes heen en weer werd de 27-jarige middenvelder een van de acht nieuwe gezichten bij de All Whites. "Ik ben er wel trots op. Je gaat een echte interland spelen, dus wat dat betreft is het vergelijkbaar met het Nederlands elftal. Hoewel het natuurlijk wel een niveautje lager is."

Perfecte timing

Toch heeft het elftal van Nieuw-Zeeland hetzelfde doel als Oranje: het WK van 2018 in Rusland bereiken. "Nieuw-Zeeland is net begonnen aan de cyclus richting het WK. In oktober wil de bondscoach een vaste groep hebben waarmee hij aan de kwalificatie gaat beginnen. Dus wat dat betreft is de timing perfect. Nu moet ik indruk op hem gaan maken en hopen dat ik bij de groep mag blijven."

Op 23 maart kan Van den Broek daarmee beginnen. Dan gaat hij naar Seoul om zich aan te sluiten bij de selectie die zich dan voorbereidt op een oefeninterland met Zuid-Korea.

Iedereen zegt dat het een paradijs is, maar ik ben er nog nooit geweest.

Benjamin van den Broek

En zo komt Van den Broek in de gekke situatie dat hij straks het shirt draagt van een land dat hij helemaal niet kent. "Iedereen zegt dat het een paradijs is, maar ik ben er nog nooit geweest." Verder weet de 27-jarige middenvelder ook niet zo goed wat hij kan verwachten. "Ik heb geen idee hoe goed de spelers zijn en wat voor elftal het is. Het is echt afwachten."

En het volkslied? Ook daar moet Van den Broek zich nog even in verdiepen: "Ik ga oefenen", aldus de kersverse Nieuw-Zeelander.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl