NOS Nieuws

Wolf duikt op in Drenthe

  • Jan van der Aa
    De wolf werd gespot bij Noord-Sleen, in Drenthe
  • Jan van der Aa
    De wolf werd gespot bij Noord-Sleen, in Drenthe

De wolf is terug in Nederland, zegt de stichting Wolven in Nederland. Vanochtend werd het dier gespot en gefotografeerd ter hoogte van Noord-Sleen, in de provincie Drenthe. Volgens wolvendeskundige Leo Linnartz is er geen twijfel. "Het is dezelfde wolf als die de laatste dagen al bij de grens met Duitsland werd gezien."

Duitse collega's van Linnartz tipten hem de afgelopen dagen dat de wolf op weg was naar Nederland. "Het was dan ook geen verrassing dat we vanochtend de melding kregen dat er eentje was gezien."

Linnartz weet zeker dat de foto's die hij onder ogen heeft gekregen echt zijn. "Er is geen aanwijzing dat het verhaal niet klopt. Het is allemaal heel betrouwbaar", zegt hij.

De wolf bij het Duitse Meppen

Volgens de stichting is het de eerste wolf waarvan vaststaat dat die zelfstandig naar Nederland is gekomen. Bijzonder aan deze wolf is dat hij niet schuw is. "Waarschijnlijk komt dat doordat de wolf nog nooit een negatieve ervaring met mensen heeft gehad en dit ook niet van zijn ouders heeft geleerd."

De stichting roept mensen op, mochten ze de wolf zien, niet te dicht bij het dier te komen en honden aan de lijn te houden. "Het is immers een wild dier dat zich niet graag in het nauw gedreven wil voelen."

Luttelgeest

In 2013 werd een dode wolf in Luttelgeest in Flevoland gevonden. Hij bleek niet zelf naar Nederland te zijn gekomen. In het lichaam van de wolf zaten twee kogelgaten en in zijn maag vonden onderzoekers resten van een bever. De wolf bleek in de Karpaten te zijn doodgeschoten en hier langs de weg te zijn gelegd.

Vorig jaar kreeg de wolf van het kabinet een beschermde status. Dat betekent dat er niet op mag worden gejaagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl