EPA
NOS Sport

Deurloo wil zich pas uitsloven met medailles op zak

De Nederlandse turners zijn volledig gefocust op hun olympische missie: het behalen van Rio met het team. Maar tijdens de EK, medio april in Montpellier, is er een mooie gelegenheid om individueel een prijs te pakken. Epke Zonderland start op rekstok als titelverdediger. En de concurrentie komt voor hem misschien wel uit Nederlandse hoek. Bart Deurloo is nogal uitgesproken in zijn ambitie: "Ik moet op het EK gewoon een medaille pakken."

Van grootspraak is bij Deurloo zeker geen sprake. De potentie van de Rotterdammer op het hoogrek is onbetwist. Op Youtube circuleren beelden waarop hij de triple, waarmee Epke Zonderland wereldfaam verwierf, in de trainingshal laat zien. In wedstrijden beperkt Deurloo zich vooralsnog tot een aantal losse vluchtelementen, van hoog niveau en zuiver geturnd.

Ik wil eerst even de klappers maken, medailles pakken. En daarna kan je je gaan uitsloven.

Bart Deurloo over het combineren van vluchtelementen

"Het is niet dat ik zo’n combinatie niet kan in wedstrijden. Maar ik wil eerst een stabiele oefening creëren. En daarbij: met mijn huidige oefening heb ik ook al medaillepotentie. Dus waarom zou ik al die vluchtelementen aan elkaar verbinden? Het is veel risico. Ik wil eerst even de klappers maken, medailles pakken. En daarna kan je je gaan uitsloven."

Epke Zonderland ziet Deurloo ook als een voorname uitdager op het EK. "Hij turnde altijd al heel mooi, maar was wat wisselvallig. Nu is er meer stabiliteit. Hij beheerst zijn oefening steeds beter. Hij is een van de specialisten geworden. Misschien is de kans zelfs groter dat hij die medaille gaat halen, dan dat het geen medaille wordt."

Ervaring

Het verschil met het verleden zit hem volgens Zonderland in de ervaring die Deurloo inmiddels heeft. "Die heb je gewoon nodig. Hoe ga je met de druk om? Je komt van alles tegen in wedstrijden: mindere grip, rare lichtinval, een rekstok die anders veert. Dat zijn allemaal dingen die je eerst eens moet tegenkomen om te leren hoe je ermee om moet gaan. Dan gaat het eerst nog wel eens mis, terwijl je er eigenlijk voor je gevoel klaar voor bent."

Medaille

Bart Deurloo realiseert zich dat hij nog wat stappen moet doorlopen voordat hij daadwerkelijk om de medailles mag strijden in Montpellier. Eerst moet hij worden opgenomen in de EK-selectie. Dat lijkt een formaliteit.

Vervolgens moet hij op de EK de kwalificatieronde overleven. En dan zou hij in grote rekstokfinale staan en een gooi mogen doen naar de podiumplaatsen. Een EK-medaille zou hem veel waard zijn. "Er wordt altijd gezegd: je bent nog zo jong. Maar ik weet wat ik kan, en dat wil ik ook nastreven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl