NOS Nieuws

Asscher: mensen doodwensen is geen kabinetsbeleid

Asscher oneens met jihadstandpunt Rutte

PvdA-minister Asscher is het niet eens met het standpunt van VVD-leider Rutte over jihadstrijders. Rutte was in het RTL-verkiezingsdebat voor de stelling dat jihadisten beter in Syrië of Irak kunnen sneuvelen dan terugkeren naar Nederland.

"Ik denk daar anders over", zegt vicepremier Asscher. Hij benadrukt dat de premier dit in zijn rol als VVD-leider wel mag zeggen in aanloop naar de verkiezingen. "In de grondwet staat dat wij tegen de doodstraf zijn. Mensen doodwensen maakt geen onderdeel uit van het kabinetsbeleid."

Asscher zegt dat politici in campagnetijd soms in een andere rol moeten optreden. "Dat is natuurlijk altijd ingewikkeld. Maar ik vind wel dat partijen dan hun eigen gezicht moeten kunnen laten zien."

Mooie cijfers

Rutte heeft Asscher voor de uitzending niet verteld wat zijn boodschap zou zijn, en de PvdA'er is daar blij om. "Ik wil liever niet dat ik de VVD-campagne als vicepremier moet doornemen."

"Intussen gaan we als kabinet gewoon door met verstandige dingen doen, zoals het vertalen van de mooie cijfers van gisteren over de economie in meer werkgelegenheid."

PvdA-minister Koenders van Buitenlandse Zaken is het eens met Asscher. Hij zegt dat mensen die iets verkeerd doen, moeten worden berecht.

Gebrek aan vertrouwen

Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Van Ojik is door de kritische reactie van Asscher en Koenders op de uitspraak van Rutte de eenheid van kabinetsbeleid in het geding. Van Ojik wil een debat over de kwestie. Volgens GroenLinks getuigen de uitspraken van Rutte van een "schokkend gebrek aan vertrouwen in de Nederlandse rechtsstaat".

Van Ojik vindt dat de VVD-leider die leiding geeft aan een kabinet "altijd minister-president" is. Volgens Van Ojik past de premier in een verkiezingsdebat een zekere terughoudendheid "als het gaat om zo'n fundamentele kwestie".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl