De roofvogel heeft in Purmerend opnieuw toegeslagen
NOS Nieuws

Weer gewonde door oehoe in Purmerend

In Purmerend is opnieuw iemand aangevallen door de zogenoemde terror-oehoe, die de gemeente al lange tijd onveilig maakt. Volgens de regionale omroep RTV-NH raakte een krantenbezorgster gewond aan haar hoofd. Haar gezicht zat onder het bloed, schrijft de omroep.

De oehoe sloeg rond 05.30 uur toe terwijl de vrouw bezig was met haar ronde voor het Noordhollands Dagblad. Ze kreeg een flinke klap en voelde daarbij leren riempjes om de poten van de vogel, vertelde ze aan RTV-NH. "Ik heb een bult zo groot als een kippenei." De vrouw werd opgevangen door personeel van een vleesverwerkingsbedrijf in de buurt.

Honkvast

Volgens de gemeente Purmerend veroorzaakt de vogel al een jaar lang, met tussenpozen, problemen. Sinds maart 2014 heeft de gemeente vijftig meldingen gekregen van mensen die door de oehoe zijn belaagd. Het werkelijke aantal slachtoffers ligt vermoedelijk hoger omdat niet iedereen zich meldt, zegt een woordvoerder.

Het dier, een vrouwtje, slaat volgens de woordvoerder steeds toe in de buurt van zorginstelling de Prinsenstichting. "Ze is wat dat betreft redelijk honkvast." Vooral de laatste weken slaat de oehoe vaak toe. Deze week waren er volgens de gemeente al vijf geregistreerde aanvallen. Het incident van vanochtend is daarin niet meegeteld, omdat de krantenbezorgster zich niet bij de gemeente heeft gemeld.

Vlijmscherpe klauwen

Waarschijnlijk is de uil in gevangenschap opgegroeid en vervolgens vrijgelaten of ontsnapt. Ze is daardoor gewend om naar mensen toe te gaan als ze honger heeft. De oehoe heeft vlijmscherpe klauwen en richt daardoor snel verwondingen aan, ook als ze helemaal niet de bedoeling heeft iemand aan te vallen.

Een valkenier probeert de vogel nu op te sporen en te vangen. De provincie Noord-Holland heeft daarvoor dinsdag toestemming gegeven. Zolang dat niet is gelukt, raadt de gemeente Purmerend inwoners aan om op straat een paraplu boven hun hoofd te dragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl