Umarali Kuvvatov Facebook

'Tadzjiekse oppositieleider in Istanbul vermoord'

time icon

Gisteravond is de Tadzjiekse oppositieleider Umarali Kuvvatov in Istanbul op straat doodgeschoten, melden verschillende Turkse media. De schutter is op de vlucht geslagen. De Turkse politie wil niets kwijt over het voorval.  

Kuvvatov, oprichter en leider van de oppositionele "Groep 24" zou met een enkel schot zijn gedood in de wijk Fatih. Kuvvatov verbleef al jaren in het buitenland, omdat hij door de autoriteiten van de voormalige Sovjetrepubliek wordt gezocht wegens fraude en de verspreiding van "extremistische denkbeelden".  

Corruptie

Kuvvatov, die ooit nauwe banden onderhield met de machthebbers, vreesde in zijn vaderland te worden omgebracht omdat hij te veel wist van de corruptie in de hoogste kringen van Tadzjikistan.

Zijn beweging werd vorig jaar door de hoogste rechter in Dushanbe verboden. 

De oppositieleider week in 2012 uit naar Rusland en week vervolgens uit naar Dubai. Daar zat hij tien maanden vast in verband met een uitleveringsverzoek van Tadzjikistan. Hij werd in september vorig jaar in vrijheid gesteld. Daarna vestigde Kuvvatov zich in Turkije.

Mensenrechtenorganisaties beschuldigen het bewind in Tadzjikistan van het monddood maken van tegenstanders, en de mishandeling van politieke gevangenen.     

STER Reclame