NOS Nieuws

Rutte: uitgereisde jihadisten kunnen beter sneuvelen

Rutte: uitgereisde jihadisten kunnen beter sneuvelen

Nederlanders die als jihadist naar Syrië of Irak reizen, kunnen daar beter sneuvelen dan terugkomen naar Nederland. VVD-leider Rutte zei dat tijdens het eerste debat in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen.

De andere politiek leiders die deelnemen aan het debat bij RTL, D66-leider Pechtold, Samsom van de PvdA, CDA-leider Buma en Roemer van de SP, keerden zich allemaal tegen de stelling "Uitgereisde jihadisten kunnen beter daar sneuvelen dan terugkeren naar Nederland".

Dood in de woestijn

Rutte legde uit dat jihadisten uitreizen om de vreselijkste aanslagen te plegen en dat ook willen als ze terugkomen naar Nederland. Als hij moet kiezen, heeft de premier liever dat ze in Syrië of Irak sneuvelen, zei hij.

Rutte werd daarop aangevallen door Pechtold, die zei dat de premier hier eigenlijk het gedachtegoed van PVV-leider Wilders vertolkte. "Ik vind het echt niet kunnen dat je zegt: ga maar dood in de woestijn." Pechtold noemde het standpunt van Rutte "een premier onwaardig".

Rutte zei dat het grootste deel van Nederland achter hem staat. "Ik heb als premier de taak Nederland te beschermen en dat zal ik tot de laatste snik doen." Pechtold zei dat Nederland als rechtsstaat juist teruggekeerde jihadisten moet berechten.

Ook CDA-leider Buma viel de premier aan. "Ik vind dat een politicus echt nooit kan uitspreken dat het maar beter is als iemand doodgaat."

Wilders

In het debat nemen de vijf grootste partijen uit de Tweede Kamer het tegen elkaar op. PVV-leider Wilders zegde eerder vandaag af, hij heeft griep.

Rutte na afloop van het RTL-debat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl