Minister Dijsselbloem verwacht dat de belastingen volgend jaar worden verlaagd.
NOS Nieuws

Dijsselbloem: niet extra bezuinigen

Minister Dijsselbloem ziet er niets in om extra te bezuinigen. In een reactie op de recente cijfers van het Centraal Planbureau zegt hij dat de maatregelen van het kabinet nu hun vruchten beginnen af te werpen.

Hij noemt een plan van D66 en CDA om miljarden te bezuinigen en dat te besteden aan lastenverlichting onzinnig. "Dat is niet alleen economisch onverstandig, maar ook financieel onnodig." Volgens Dijsselbloem zou dat het consumentenvertrouwen en de koopkracht schaden. "Dat gaat ten koste van de koopkracht van onderwijzers, mensen in de zorg, politiemensen en ouderen."

De minister verwacht dat het kabinet voor de zomer met voorstellen komt voor aanpassing van de belastingen. Volgend jaar zou er dan lastenverlichting kunnen komen. Dijsselbloem wil dat de belasting op arbeid omlaag gaat.

Volgens zijn collega Kamp is het nu zaak om de stijgende lijn vast te houden, zodat ondernemers "kunnen zorgen voor extra omzet en werkgelegenheid".

"Niet meer extra bezuinigen'

De regeringspartijen VVD en PvdA reageren blij op de cijfers van het CPB. VVD-woordvoerder Harbers benadrukt dat de economie harder groeit dan verwacht en spreekt van cijfers om trots op te zijn. "Als je er de cijfers van een jaar geleden bij pakt, is de vooruitgang haast spectaculair."

Zijn PvdA-collega Nijboer spreekt van goede cijfers, die een goede basis bieden voor het economisch herstel. "Dat herstel moeten we niet in de knop breken met bezuinigingen." De PvdA noemt de werkloosheid de grootste zorg.

Belastingen

Ook D66 is blij dat het economisch herstel doorzet. Maar de partij roept het kabinet op nu echt vaart te maken met de belastinghervorming. "De werkloosheid blijft te hoog en de koopkracht staat onder druk; de belasting op arbeid moet omlaag", zegt Kamerlid Koolmees.

De ChristenUnie zegt dat de weg omhoog gevonden lijkt. Maar ook partijleider Slob maakt zich zorgen over de werkloosheid; ook hij dringt aan op lagere lasten op arbeid.

De SGP spreekt van een ontluikende economie. Ook volgens SGP-Kamerlid Dijkgraaf moet er meer worden gedaan om de werkgelegenheid te stimuleren. Hij vindt het hard nodig om de belastingen te herzien.

Hand op de knip

De SP vindt dat het kabinet de koopkracht moet verbeteren en vooral iets moet doen aan de "onderkant", waardoor mensen weer meer zullen besteden. Volgens Kamerlid Merkies hebben veel mensen nu zo weinig geld, dat ze de hand op de knip zullen houden.

Het CDA is blij dat het met de groei iets beter gaat, maar vindt dat het kabinet meer moet doen om de werkloosheid te laten dalen. Woordvoerder Omtzigt kan zich niet voorstellen dat een "PvdA-minister van financiën tevreden is met 635.000 werklozen".

"Het kabinet moet minder domme maatregelen nemen, zoals de verhoging van de accijnzen; het moet de belastingen hervormen en het moet meer doen om het midden- en kleinbedrijf makkelijker krediet te laten krijgen", zegt Omtzigt.

Ook GroenLinks benadrukt dat de werkloosheid nauwelijks daalt. "Het kan wel iets beter gaan met de economische groei, maar we hebben er weinig aan", zegt fractievoorzitter Van Ojik. Hij vindt dat de bezuinigingen in de zorg moeten worden afgezwakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl