NOS Nieuws

'Lenen binnen mkb nu veel te moeilijk'

Een vaak gehoorde klacht van ondernemers: de bank doet moeilijk over krediet. Het mkb (midden- en kleinbedrijf) zoekt daarom al een tijdje naar andere en alternatieve vormen van financiering. Zoals de Kredietunies, waarbij bedrijven uit eenzelfde bedrijfstak elkaar geld lenen. Maar de regels en eisen die aan Kredietunies worden gesteld zijn veel te streng en staan de kredietverlening in de weg, zegt de Vereniging van Kredietunies.

De vereniging pleit daarom voor verandering. "Als de regels minder streng worden, kunnen kleine bedrijven makkelijker aan geld komen", zegt voorzitter Roland Lampe.

De Tweede Kamer praat vandaag over een nieuwe wet.

Minder streng

De kredietverlening voor met name het midden- en kleinbedrijf zit op slot. Banken zijn terughoudend sinds de crisis. Een kredietunie, een idee uit de 19e eeuw en in de Verenigde Staten heel gangbaar, is een alternatief.

"Kredietunies zijn coöperaties van ondernemers die geld inbrengen en lenen dat vervolgens uit aan een collega-ondernemer uit dezelfde branche", zegt Roland Lampe. "Het zijn kredieten van, voor en door ondernemers."

Maar kredietunies moeten een bankvergunning hebben en aan strenge eisen en regels voldoen en dat moet veranderen, vindt Lampe.

Hij is niet bang voor te veel risico's bij soepele regels, omdat het bedrijf zijn investeerders kent. "Dit soort leningen zijn veel minder risicovol, omdat de toetsing persoonlijker is en je het geld van 'vrienden' niet onverstandig wilt gebruiken." Volgens Lampe gaat het bij minder dan 1 procent mis, tegen 8 procent van de leningen van banken.

Initiatief Kamer

CDA-Kamerlid Agnes Mulder verdedigt vandaag haar initiatiefwet over Kredietunies in de Tweede Kamer. De wet, die ze voorbereidde met PvdA-collega Henk Nijboer, moet het makkelijker maken voor ondernemers om elkaar te helpen.

“Als de wet erdoor komt, is de verwachting dat er de komende jaren zo'n vijftig kredietunies bij zullen komen, die samen zo'n 500 miljoen in het mkb steken", zegt Lampe.

Lastig kredieten krijgen

Uit de recente Financieringsmonitor van het ministerie van Economische Zaken en onderzoek door De Nederlandsche Bank en de Europese Centrale Bank blijkt dat kredietverlening in Nederland stroef is.

Volgens de Europese Commissie is Nederland een van de lastigste landen in Europa om krediet te krijgen. Nederland staat op de derde plaats, na Cyprus en Griekenland. Van alle kredieten die door mkb-bedrijven worden aangevraagd, wordt 38 procent afgewezen. In omringende landen zijn banken veel soepeler. In België bijvoorbeeld wordt 83 procent van de aanvragen toegewezen.

Nee verkopen

Banken verkopen om uiteenlopende redenen vaak nee . De bank vindt de ondernemingsplannen niet goed. Of durft niet te veel risico's te nemen en wil geen geld steken in slecht draaiende bedrijven met te weinig perspectieven. Ook speelt mee dat meer lenen meer risico inhoudt en dat de buffers van de bank omhoog moeten.

Daarnaast zeggen banken dat bedrijven de voorbije jaren ook veel minder kredieten aangevraagd hebben. Door de crisis viel er niet zoveel te investeren.

Crowdfunding

De afgelopen twee jaar zijn diverse initiatieven en alternatieven voor financiering opgezet door banken, verzekeraars, de beurs en investeerders. Maar die fondsen en potjes van enkele miljoenen tot soms een miljard euro leveren tot nu toe niet zoveel op, blijkt uit een rondgang van het Financieele Dagblad. De vraag van ondernemers valt tegen en beleggers tonen niet veel belangstelling.

MKB Financiering, een in juni vorig jaar opgestart initiatief van ABN Amro en een groep van negen verzekeraars, heeft tot en met februari 75 miljoen euro aan leningen verstrekt. Bedrijven kunnen hier terecht voor kredieten tussen de 75.000 en 1 miljoen euro.

De jongste loot aan de kredietboom is crowdfunding. Maar dat levert met 78 miljoen euro aan krediet in 2014 slechts een paar druppels op een gloeiende plaat op. De Rabobank kondigde vorige week aan crowdfunding te gaan stimuleren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl