Een oversteekplaats in natuurgebied de Weerribben in Overijssel
NOS Nieuws

Otters krijgen veiliger oversteekplaatsen

Het kabinet maakt haast met de bescherming van de otters. Deze zeldzame dieren worden vaak doodgereden. Het kabinet belooft de zeven oversteekplaatsen waar dat het vaakst gebeurt samen met de provincies Friesland en Overijssel onmiddellijk aan te pakken. Op veertien andere plaatsen moeten de dieren halverwege 2017 een stuk veiliger kunnen oversteken.

De maatregelen staan in het antwoord van staatssecretaris Dijksma op Kamervragen van de VVD'ers Heerema en Visser. Die wilden weten wat het kabinet met een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag zou doen in een zaak die door de Stichting Das&Boom en Otterstation Nederland was aangespannen. De natuurorganisaties zijn bang dat de otter in Nederland opnieuw uitsterft, doordat ze zo vaak worden doodgereden.

De VVD-Kamerleden vroegen ook wat de kosten van de eventueel te nemen maatregelen zijn. De staatssecretaris weet dat nog niet, maar denkt dat het Rijk aan vier nog dit jaar aan te pakken oversteekplaatsen 665.000 euro kwijt is.

Otterpopulatie

In 1988 werd de op dat moment laatste Nederlandse otter doodgereden in de buurt van Joure. In 2002 zijn ze opnieuw uitgezet. Begin 2014 leefden er naar schatting 112 tot 125 otters in Nederland. Volgens onderzoeksbureau Alterra zijn er vorig jaar zeker 31 otters doodgereden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl