NOS Nieuws

Netanyahu roept Congres op geen akkoord met Iran te sluiten

'Dan win je de strijd, maar verliest de oorlog'

De Israëlische premier Netanyahu heeft in een gepassioneerde toespraak Amerikaanse parlementsleden opgeroepen om een eventueel nucleair akkoord met Iran in geen geval goed te keuren. Volgens hem is het land een gevaar voor Israël, het Midden-Oosten en de wereldvrede en moeten de onderhandelaars "een beter akkoord" uit het vuur zien te slepen dan er nu lijkt aan te komen.

Netanyahu sprak in Washington in een gezamenlijke zitting van beide kamers van het Amerikaanse parlement: het Congres. Hij hield de parlementsleden voor dat de fundamentalistische leiders van Iran er sinds hun machtsovername in 1979 op uit zijn om Israël en het Joodse volk te vernietigen en de islamitische revolutie te exporteren.

Volgens Netanyahu is Iran met dat laatste verder dan ooit. Het land speelt nu een sleutelrol bij de ontwikkelingen in onder meer Irak, Syrië en Jemen.

Kernwapens

"Het grootste gevaar dat onze wereld bedreigt is een huwelijk tussen de militante islam en kernwapens", zei Netanyahu. De onderhandelingen tussen Iran en onder meer de VS om dat te voorkomen zijn nog volop bezig. Het is de bedoeling dat eind juni de handtekeningen worden gezet.

Wat er tot nu toe over naar buiten is gekomen, stemt Netanyahu weinig hoopvol. Alles wijst erop dat de Iraanse nucleaire installaties niet vernietigd worden, zei hij. Dat betekent volgens hem dat Iran toch in staat zal zijn om in korte tijd en in het geheim kernwapens te produceren.

Aan afspraken over internationale inspecties hecht hij geen enkele waarde. Die waren er ook met Noord-Korea. Toch beschikt dat land nu over een kernwapen en dat zullen er snel veel meer zijn, zei hij. Hij wees erop dat Iran ook in het verleden verhinderd heeft dat inspecteurs hun werk deden.

Daarom riep hij de leden van het Congres op om een "betere deal" af te dwingen. Dat kan volgens hem omdat het Iraanse regime op het moment "kwetsbaar" is door de lage olieprijs.

Irritatie

Netanyahu is in Washington op uitnodiging van de Republikeinse voorzitter van Huis van Afgevaardigden, de Republikein John Boehner. De Republikeinen zijn tegen het maken van afspraken met Iran over zijn nucleaire programma, omdat ze net als Netanyahu bang zijn dat Iran zich er niet aan zal houden. De uitnodiging leidde tot grote irritatie in het Democratische kamp, omdat Boehner met zijn uitnodiging het Witte Huis passeerde.

Obama ontvangt geen staatshoofden die in eigen land met een verkiezingscampagne bezig zijn en maakt voor Netanyahu geen uitzondering. Meer dan vijftig Democratische leden van het Congres bleven demonstratief weg toen Netanyahu het Congres toesprak.

Aan de ontvangst van Netanyahu door de parlementariërs was dat nauwelijks te merken. Hij werd onder een daverend applaus en gejuich binnengeleid. Tientallen parlementsleden stonden klaar om hem tijdens zijn gang naar het spreekgestoelte de hand te schudden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl