SITE
NOS Nieuws

Jihadi John noemde aanslagen in interview extreem

Op internet is een geluidsopname opgedoken van een interview met Jihadi John, de gemaskerde man met Brits accent uit de onthoofdingsfilmpjes van terreurbeweging Islamitische Staat.

In het interview uit 2009 met de Britse mensenrechtenorganisatie CAGE vertelt Mohammed Emwazi, zoals Jihadi John eigenlijk heet, dat hij in de gaten wordt gehouden door de Britse veiligheidsdiensten.

Terreurcel

Emwazi gaf in 2009 een beschrijving van ondervragingen door de politie. Hij had volgens inlichtingendiensten banden met een Londense cel van een islamitische terreurgroep. Die was van plan om aanslagen te plegen. Emwazi stond daarom op een lijst van potentiële terreurverdachten.

Het ging tijdens de verhoren onder meer over de aanslagen in Londen op 7 juli 2005. "Ik vertelde ze dat bij die aanslag veel onschuldige mensen zijn omgekomen. Wat denk je? Dit was extreem", zei Emwazi destijds. Ook noemde hij de aanslagen van 11 september 2001 verkeerd.

Uit het oog

Uiteindelijk verloren de veiligheidsdiensten Emwazi uit het oog en kon hij ongemerkt naar Syrië vertrekken waar hij zich aansloot bij IS.

Volgens Emwazi probeerden de rechercheurs hem te laten geloven dat hij getraind was om aanslagen te plegen. "Ze probeerden mij woorden in de mond te leggen", vertelde hij.

De authenticiteit van het interview is nog niet bevestigd.

Radicalisatie

Mensenrechtenorganisatie CAGE zei vorige week, toen de identiteit van Jihadi John bekend werd, dat Emwazi tot radicalisering is gedreven door de veiligheidsdiensten. De Britse regering noemde die beschuldiging onzin. CAGE maakt zich hard voor mensen die volgens de organisatie onterecht als terreurverdachte worden aangemerkt. CAGE heeft een islamitische achtergrond.

Vorige week maakte The Washington Post en de BBC de identiteit van Jihadi John bekend. Ze meldden dat hij uit Londen komt en rond de 27 jaar oud is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl