Kerncentrale in het Iraanse Bushehr
NOS Nieuws

Iran: nucleair programma 10 jaar bevriezen uitgesloten

Iran gaat niet akkoord met een bevriezing van zijn nucleaire programma voor de duur van tien jaar. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif noemt de eis die president Obama gisteren formuleerde onacceptabel.

Obama zei tegen persbureau Reuters dat er alleen een nucleaire deal mogelijk is als Teheran zijn nucleaire activiteiten voor tien jaar stillegt en internationaal toezicht toestaat. De kans op een deal schatte Obama in als klein.

"Iran zal niet ingaan op overtrokken en onlogische eisen", citeert het Iraanse persbureau Fars minister Javad Zarif. Hij voegt eraan toe dat de gesprekken over het Iraanse nucleaire programma met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland doorgaan.

Deadline

Javid Zarif spreekt vandaag in Montreux in Zwitserland met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier uitte zich vanochtend hoopvol. Hij zei dat de onderhandelingen met Iran dit jaar meer hebben opgeleverd dan in de afgelopen tien jaar samen.

De partijen willen voor eind maart een politiek akkoord hebben over het nucleaire programma van Iran. Het Westen wil voorkomen dat dat programma ertoe leidt dat Iran een kernbom krijgt; Iran wil af van de economische sancties, die onder mee de oliesector treffen.

Eind juni moet het akkoord zijn uitgewerkt, met een gedetailleerde lijst van Iraanse garanties en sancties die zullen worden opgeheven.

Netanyahu

Israël is fel tegen een deal met Iran. Premier Netanyahu houdt vandaag een toespraak voor het Amerikaanse Congres, naar eigen zeggen om te waarschuwen tegen een akkoord met Iran.

Gisteren sprak Netanyahu al bij de AIPAC, een machtige Joodse belangengroep in de VS. "Als u ziet wat Iran nu al heeft veroorzaakt zonder atoomwapens, door het ondersteunen van terrorisme wereldwijd", waarschuwde de Israëlische premier. "Stelt u zich eens voor wat het betekent als ze die wapens wel in handen krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl