Kinderombudsman Marc Dullaert
NOS Nieuws

'Omgangsregeling kleinkinderen geen automatisme'

Kinderombudsman Marc Dullaert juicht het toe als de lat lager komt te liggen voor een omgangsregeling tussen grootouders en kleinkinderen. Het CDA wil dat zo'n omgangsregeling expliciet in de wet wordt opgenomen, net als in Duitsland en België.

'Omgangsregeling kleinkinderen geen automatisme'

De omgangsregeling een recht maken, wil Dullaert niet. Hij vindt dat de rechter altijd moet beoordelen of contact met opa en oma in het belang van het kind is.

Volgens de Kinderombudsman is dat in de meeste gevallen wel zo, het is ten slotte hun afkomst. Maar soms maken grootouders deel uit van de strijd tijdens een (v)echtscheiding. Dan is het voor het kind misschien beter om opa of oma even niet te zien.

Ik zou graag willen dat de rechter toetst of een omgangsregeling in het belang van het kind is. Ik vind de rol van de grootouders belangrijk, maar het kind moet te allen tijde centraal staan.

Marc Dullaert, Kinderombudsman

Ouderschapsplan

Dat het verbroken contact een probleem is, herkent Dullaert. Grootouders trekken geregeld bij hem aan de bel omdat ze hun kleinkinderen niet of nauwelijks meer zien. Nu nog moeten opa's en oma's in Nederland aantonen dat ze een nauwe en persoonlijke band met hun kleinzoon of kleindochter hebben om het contact te kunnen afdwingen.

Dullaert pleit ervoor om een omgangsregeling tussen grootouders en kleinkinderen op te nemen in het ouderschapsplan. Dat zijn de afspraken die ouders maken bij een echtscheiding.

De ouderenbond ANBO zit op één lijn met de Kinderombudsman en vindt ook dat een omgangsregeling voor grootouders moet worden getoetst door de rechter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl