Verschillende soorten groentesap
NOS Nieuws

Groentesap 'groeit als kool'

Groente komt steeds vaker in een glas terecht in plaats van op een bord. Sappen zoals spinaziesap en wortelsap winnen langzaam terrein in Nederland.

Exacte cijfers over de consumptie zijn er niet, maar producenten en groenteleveranciers, zoals SVZ en Proverka, zien dat groentesappen in de lift zitten.

"Het groeit als kool", zegt Paul van der Meer van Really Good Juices. "Dat komt deels voort uit gemakzucht. Mensen willen meer groente eten en door de sapjes te drinken, neem je de minimaal aanbevolen dosis tot je."

Volgens critici zijn groentesapjes niet genoeg om de aanbevolen dosis te halen. Een deel van de belangrijke stoffen uit groente, zoals vezels, zit niet in een sapje.

Er zijn meer ondernemers zoals Van der Meer, die erop rekenen dat de markt voor groentesappen de komende jaren verder groeit en nu alvast investeren. Ze kijken vooral naar Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, waar groentesappen al veel meer worden gedronken dan in Nederland.

"Om Nederlanders te overtuigen dat venkelsap lekker kan zijn, moeten ze het proberen", zegt Van der Meer. De komende tijd gaat hij, net als andere producenten, de straat op om consumenten te laten proeven. Ook voor dit jaar rekent hij op verdere groei van zijn omzet.

De groentesappen zijn in de supermarkten nog niet of nauwelijks te vinden, maar wel bij 'betere groenteboeren'. Ook het bedrijfsleven heeft belangstelling. Mensen willen op hun werk tijdens de lunch volgens Van der Meer nog steeds wel een kroket. Maar dat combineert volgens hem uitstekend met een flesje spinaziesap. "Ik kan u zeggen dat dat qua smaak goed samen gaat."

Toch lukt het hem niet om iedereen te overtuigen. Op de vraag aan een voorbijganger of ze wel eens een rauw, koud geperst groentesapje heeft gedronken, komt het antwoord: "Ja, maar ik hou meer van taart."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl