Een dopingcontroleur van de Duitse voetbalbond
NOS Voetbal

Bewijs voor doping in Duits voetbal in jaren '70/'80

Bij de Duitse voetbalclubs VfB Stuttgart en SC Freiburg is eind jaren zeventig en begin jaren tachtig sprake geweest van georganiseerd dopinggebruik.

Een onderzoekscommissie onderzocht het dopingverleden van de sportafdeling van de Universiteit van Freiburg en kwam tot deze conclusie. Grote spil in het dopingschandaal is de Duitse medicus Armin Klümper (79), die momenteel in Zuid-Afrika woont.

"Voor de eerste keer kan het systematisch gebruik van anabolen in het Duitse voetbal worden aangetoond. De betrokken clubs in die periode zijn Bundesligaclub VfB Stuttgart en SC Freiburg, dat destijds in de tweede Bundesliga uitkwam", meldde de commissie maandag.

Individuele dopinggevallen zijn er eerder geweest in het Duitse voetbal. Over georganiseerd gebruik waren wel speculaties, maar nooit bewijs. De gegevens komen uit onderzoek naar een in 1989 gesloten zaak tegen Klümper, die in de jaren tachtig de leiding had van de aan de universiteit verbonden sportkliniek.

Wielerbond ook verdacht

Ook de Duitse wielrenbond BDR is door het onderzoek in opspraak geraakt. Net als bij genoemde voetbalclubs zou er bij de wielerbond ook gestructureerd zijn gewerkt met verboden prestatiebevorderende middelen. Die zouden door de BDR uit een 'artsenplan' zijn gefinancierd.

De bond liet weten zich sowieso niet meer met het verleden te vereenzelvigen. "Al bijna tien jaar voert de BDR strijd tegen doping en heeft hij met preventie en voorlichting eraan bijgedragen dat er een nieuwe generatie renners is die doping als bedrog ziet", liet een werknemer weten.

Beide voetbalclubs reageerden terughoudend en distantieerden zich van een mogelijk omstreden verleden. Stuttgart, waar Huub Stevens momenteel trainer is, zei op meer informatie te wachten. "Klümper is in ieder geval nooit als arts aan de club verbonden geweest", benadrukte de club.

De voetbalbond DFB nam de berichten zeer serieus. "Hier worden ernstige beschuldigingen geuit die uiteraard moeten worden uitgezocht", zei dokter Rainer Koch, voorzitter van de antidopingcommissie van de DFB.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl