De rechtsstaat in Turkije staat onder druk, zegt EU-rapporteur

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Rechtsstaat in Turkije staat onder druk'

Door correspondent Lucas Waagmeester

De Turkije-rapporteur van het Europees Parlement, PvdA-parlementariër Kati Piri, vindt dat de rechtsstaat in Turkije onder druk staat. Dat zet de relatie tussen de EU en Turkije op het spel, zegt ze naar aanleiding van een nieuwe veiligheidswet die in het Turkse parlement wordt aangenomen.

"We zien dat met die wet het recht om te demonstreren, de vrijheid van meningsuiting en het recht op privacy onder druk komen te staan. Dat zijn drie essentiële voorwaarden voor een democratische rechtsstaat."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Zorgwekkend dat politiemacht wordt uitgebreid'

Volgens Piri drijven de EU en Turkije met de nieuwe wet uit elkaar. “Als deze ontwikkelingen zich voortzetten, moeten we ons echt afvragen of Turkije wel bij de Europese Unie wil horen.”

Toetreding

Turkije onderhandelt sinds 2005 met de Europese Unie over toetreding. De eerste jaren verliep dat vlot, maar er zit nu al een tijd haast geen schot meer in de zaak. “De afgelopen twee jaar in Turkije baren ons grote zorgen, in het hele Europees Parlement, van links tot rechts,” zegt Piri.

De AKP-regering in Turkije loodst op dit moment een wet door het parlement die de politie uitgebreide bevoegdheden geeft. Zo mag tijdens demonstraties gericht op demonstranten worden geschoten als die met stenen of molotovcocktails gooien.

Verder mogen demonstranten 48 uur worden vastgehouden, zonder dat zij een officier van justitie of advocaat te zien krijgen. Volgens de Turkse oppositie en mensenrechtenorganisaties maakt de nieuwe wet van Turkije een politiestaat.

Straffeloos

Een groot probleem vindt Piri ook dat de politie zich volgens de nieuwe wet nog minder hoeft te verantwoorden voor het gebruik van geweld. “Er heerst straffeloosheid als het gaat om politiegeweld. In plaats van dat aan te pakken, wordt de macht van de politie nu juist uitgebreid. Dat is zorgwekkend.”

De komende maand stemt het Europees Parlement over het Turkije-rapport van Kati Piri. Dat is al af, maar naar aanleiding van de nieuwe veiligheidswet herschrijft Piri een deel van het rapport. 

STER Reclame