ANP

De Hogeschool Rotterdam laat leerlingen en docenten onderzoeken op tuberculose. Bij een student en een oud-student is ruim twee weken geleden tbc geconstateerd. Het gaat om twee op zichzelf staande gevallen, benadrukt de school. De twee kennen elkaar niet en het gaat ook om verschillende tbc-varianten.

De student, die een besmettelijke vorm van tbc heeft, gaat op de locatie Kralingse Zoom naar school. De GGD is daar een zogeheten contactonderzoek gestart om erachter te komen of er meer mensen besmet zijn. In eerste instantie worden 26 klasgenoten en docenten van de tbc-patiënt onderzocht, omdat die dagelijks met hem omgingen. 

Tuberculose is een infectieziekte die ontstaat door een bacterie. De tbc-bacterie veroorzaakt in het lichaam ontstekingen. De student wordt sinds de ontdekking in een geïsoleerde omgeving behandeld en kan dus niemand meer besmetten. De GGD heeft de locatie Kralingse Zoom veilig verklaard. 

Onderzoek uitgebreid

Bij het andere geval, de oud-student, gaat het om een niet-besmettelijke variant van tbc. Hij zat op de locatie Pieter de Hoochweg van de Rotterdam Academy. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat de tbc-bacterie dezelfde is als die begin vorig jaar bij een mede-student van de hogeschool werd gevonden. Die had wel de besmettelijke vorm.

Destijds leverde een eerste onderzoek niet meer besmettingen op, maar nu dit geval is ontdekt, wordt het contactonderzoek alsnog uitgebreid. Ongeveer 740 studenten en docenten zullen op 23 en 24 maart door de GGD in Rotterdam worden onderzocht op tbc. Daarnaast wil de GGD ook 200 oud-studenten onderzoeken die mogelijk contact met hem hadden. 

STER reclame