NOS NieuwsAangepast

Burgemeester Helmond ondergedoken

Burgemeester Fons Jacobs van Helmond heeft zijn taken voorlopig neergelegd omdat hij en zijn gezin ernstig bedreigd worden. Hij wordt persoonlijk beveiligd en woont nu tijdelijk ergens anders. Loco-burgemeester Frans Stienen neemt zijn taken over.

Volgens de gemeente heeft de bedreiging te maken met het drugsgeweld in Helmond en buurgemeente Eindhoven.

Georganiseerde misdaad

In Eindhoven waren de laatste dagen een vijftal geweldsdelicten die volgens burgemeester Van Gijzel verband houden met de georganiseerde misdaad in de wiethandel. De twee steden willen dat er een onderzoek komt naar de drugscriminaliteit in de regio.

Volgens Van Gijzel is Zuid-Oost Brabant de graanschuur van Nederland als het gaat om de kweek van hennep. Van hieruit wordt een groot deel van Nederland van softdrugs voorzien.

Van Gijzel wil ook een taskforce oprichten om de drugscriminaliteit aan te pakken. Dat zei hij na een gesprek met minister Opstelten van Veiligheid. Van Gijzel is bang dat de situatie uit de hand loopt als er niet snel wordt ingegrepen. Hij heeft in Den Haag om meer politiemensen gevraagd.

Coffeeshop

In Helmond werd ook een coffeeshop bedreigd. Twee keer ontplofte er een handgranaat en de pui van het pand werd geramd. De coffeeshop was al eerder doelwit van aanslagen.

De gemeente heeft de shop nu gesloten omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden. Helmond overweegt om de vergunning in te trekken. Die was juist verstrekt om illegale drugshandel tegen te gaan.

Niet buigen voor geweld

Loco-burgemeester Stienen zegt dat zijn gemeente niet zal buigen voor geweld. Hij noemt het bijzonder triest dat burgemeester Jacobs vanwege ernstige bedreigingen zijn taak voorlopig heeft neergelegd en is ondergedoken.

Politie en justitie zeggen in een verklaring dat ze "er alles aan doen om het onderliggend criminele netwerk rigoreus aan te pakken".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl