ANP

Tegen de zin in van de Britse regering heeft het Duitse energiebedrijf RWE 12 olie- en gasvelden in de Noordzee verkocht aan de Russen. Het Russische investeringsbedrijf LetterOne betaalt 5,1 miljard euro.

Dat Groot-Brittannië tegen de deal is, past in het sanctiebeleid tegen Rusland. Maar het Duitse energiebedrijf RWE verkeert in economisch zwaar weer. Het energiebedrijf heeft miljarden schuld door stilstaande gascentrales en kan het geld goed gebruiken. 

Europa wil minder afhankelijk worden van Rusland op het gebied van energie. Nu komt een kwart van het gas voor Europa uit Rusland.

Russische miljardair

LetterOne is in handen is van de Russische miljardair Michaïl Fridman. Zijn naam staat niet op de zwarte lijst van Groot-Brittannië, de EU of de Verenigde Staten. "Mochten er sancties tegen het bedrijf of Fridman worden ingesteld, dan zullen wij de activiteiten terugkopen", zegt RWE.

De Rus Fridman is tevreden met de overname. "Het huidige macro-economische sentiment en de lage olieprijs geven ons de mogelijkheid om verder te ontwikkelen en groeien."

STER reclame