Jasper Cillessen vangt de bal voordat Memphis Depay erbij kan
NOS Voetbal

Depay niet effectief, Cillessen beslissend

Helemaal verrassend waren de cijfers die data-analist Tijs Rokers voor Langs de Lijn over PSV-Ajax bijhield niet. Doelman Jasper Cillessen was zo effectief dat hij de topper voor de Amsterdammers won, Memphis Depay vormde het tegendeel bij PSV. Zijn gebrek aan effectiviteit bij schoten van buiten het strafschopgebied is schrijnend.

Uit de cijfers van Rokers blijkt dat Depay dit seizoen al veertig keer van buiten de zestien het vijandelijke doel onder schot nam. Het aantal treffers: nul. Tegen Ajax schoot de aanvaller zeven keer op doel, waarvan vijf keer buiten het strafschopgebied. Het netto rendement was één hoekschop.

Guardado

In de ogen van Rokers was er één speler die zich echt onderscheidde. Dat was, zoals zo vaak dit seizoen, PSV'er Andrés Guardado. De Mexicaanse middenvelder legde prachtige cijfers neer in de door Ajax gewonnen topper (1-3). Guardado leverde veruit de meeste passes: 70. Daarvan vonden er 47 op de helft van de tegenstander plaats. "En hij had 11 balveroveringen. Dat is een zeer hoog aantal", aldus Rokers.

"Het rendement van Depay is laag. Hij verliest tegen Ajax ook nog eens 30 keer de bal. Dan heb je ook weinig aan die balveroveringen van Guardado", meent Rokers.

Die effectiviteit van Cillessen zorgde er zondag voor dat Ajax winnend van het spel stapte.

Data-analist Tijs Rokers

Cillessen beslist duel

Het spelbeeld was zondag duidelijk in het voordeel van PSV. "PSV is dit seizoen veruit de beste in het bereiken van het strafschopgebied van de tegenstander. Dat lukt de Eindhovenaren bijna 22 keer per wedstrijd. Ajax is slechts middenmoot, negende, in het voorkomen dat de tegenstander het strafschopgebied inkomt. Ongeveer 15 keer per wedstrijd duikt de tegenstander voor de Ajax-doelman op", geeft Rokers weer.

"De Amsterdammers hebben echter spelers die uit het niets een doelpunt kunnen maken en een keeper die heel veel tegenhoudt. En die effectiviteit van Cillessen zorgde er zondag voor dat Ajax winnend van het spel stapte", zegt Rokers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl