De winkel van Michiel en Sippy Postma in Wijnjewoude
NOS Nieuws

Vrees voor voorzieningen in kleine gemeenten

In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen maken Nederlanders zich het meest zorgen over het verdwijnen van voorzieningen in kleinere gemeenten. Ze klagen onder meer over minder winkels, bibliotheken en scholen. Dat blijkt uit een onderzoek van Ipsos in opdracht van de NOS.

Werkgelegenheid en criminaliteit scoren ook hoog op het lijstje van onderwerpen die volgens burgers moeten worden aangepakt. De rol van de provinciebesturen schatten mensen daarbij verschillend in: op de voorzieningen in kleine gemeenten zouden provinciebesturen volgens hen veel invloed kunnen uitoefenen, op werkgelegenheid minder.

De zorgen van kiezers hangen sterk samen met de decentralisatie, waarbij het Rijk taken overdraagt aan de gemeenten. Er wordt daarbij ook flink bezuinigd. Dat heeft in veel gevallen gevolgen voor zaken als cultuur, groenvoorziening en de zorg.

Onlangs liet de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) becijferen dat de gemeenten in 2018 samen 4,8 miljard euro tekortkomen als het beleid niet verandert. Volgens de VNG hebben gemeenten ook nauwelijks middelen om de gevolgen van die tekorten te verlichten.

Vanavond gaan 12 provinciale lijsttrekkers met elkaar in debat op NPO 2 om 20.25 uur.

Onderzoek: de zorgen van de Nederlanders

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl