NOS Nieuws

Duizenden Syriërs bij kerkdienst patriarch in Twente

Syriërs bij kerkdienst patriarch in Twente

In het Overijsselse dorp Glane wonen enkele duizenden Syriërs een kerkdienst bij van de geestelijk leider van de Syrisch-Orthodoxe Kerk. Patriarch Ignatius Aphrem II trad vorig jaar aan als de hoogste geestelijk leider. Hij bezoekt deze week meerdere gemeenschappen van Syrische christenen in Nederland.

In het klooster St. Ephrem de Syriër roept de patriarch de internationale gemeenschap op christenen in Syrië meer te helpen en beter te beschermen. Ook pleit hij voor samenwerking met de Syrische president Assad om het bloedige conflict op te lossen.

Koenders

Dezelfde boodschap heeft de patriarch onlangs overgebracht aan de Amerikaanse president Obama. Deze week spreekt hij onder meer met minister Koenders van Buitenlandse Zaken en met Europarlementariërs in Brussel.

Een woordvoerder van de Syrisch-orthodoxe gemeenschap in Nederland noemt de positie van christenen in Syrië zeer kwetsbaar. "Bisschoppen zijn ontvoerd, priesters zijn vermoord. Christenen leven voortdurend in angst." Hij zegt dat de geloofsgemeenschap in Nederland geld, kleding en andere goederen inzamelt.

Aramees

De Syrisch-orthodoxe gemeenschap in Nederland telt ongeveer 25.000 leden. Zij komen vooral uit Syrië, Irak, Turkije en Libanon. De kerk gebruikt de Aramese taal, een taal die ook in de tijd van Jezus werd gesproken. Wereldwijd zijn er ongeveer 5 miljoen volgelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl