In Friesland zijn twee huizen en een auto beklad met leuzen die gericht zijn tegen de PVV. In Hilgaard zijn het de auto en het huis van kandidaat-Statenlid Pier Visser.  

In Ternaard is het huis besmeurd van kandidaat-Statenlid David Van den Brand. Ook in Paesens is een huis beklad. Het gaat om de woning van Erna Cohen.  

PVV-leider Wilders noemt de actie een "frontale aanval op de democratie" en een "ontzettend grote schande". 

Boze Wilders: frontale aanval op de democratie

De bekladdingen zijn voor de provinciale PVV geen reden om te stoppen met campagnevoeren. Een voor vanmiddag geplande flyer-actie gaat gewoon door.

Wilders vindt het erg dat "al die andere politici" niets zeggen over de bedreigingen aan het adres van PVV-kandidaten. "Waar is de minister van justitie, waarom hoor ik Samsom niet, waar is Rutte? Als wij van de PVV een woord over moslims of Marokkanen zeggen, dan is de wereld te klein en nu het grote doodzwijgen", zei hij zaterdag in Rotterdam op campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen. "Ik vind het een schande voor de democratie."

Strijdbaar

Een van de slachtoffers, Pier Visser, zegt dat hij geschrokken is. "Ik heb vannacht niets gemerkt en de hond is ook niet aangeslagen." Visser laat zich door de bekladdingen niet uit het veld slaan: "We zijn strijdbaar en gaan gewoon door." 

De politie doet in de drie dorpen buurtonderzoek. De PVV'ers hebben aangifte gedaan. Het is onduidelijk wie er achter de bekladdingen zit.

Stoeptegel

Eerder deze week ging er al een stoeptegel door de ruit van een PVV-kandidaat in Sluiskil in Zeeland.

STER reclame