Peter Hellenbrand tijdens de Olympische Spelen in Londen
NOS Sport

Schutter Hellenbrand aast op EK-medaille

Op de Olympische Spelen van 2012 greep hij net naast een medaille op het onderdeel luchtgeweer: Peter Hellenbrand uit Brunssum. De 29-jarige schutter komt volgende week in actie op de EK luchtgeweer en luchtpistool op het sportcentrum Papendal. "De laatste keer dat er een EK in Nederland werd gehouden was in 1999", vertelt Hellenbrand. "Toen was ik net begonnen."

A-status

Inmiddels draait Hellenbrand al flink wat jaren mee in de schietsport. Naast zijn vijfde plaats in Londen, eindigde hij bij de wereldbekerfinale van 2012 ook op de vijfde plek en op het EK in 2013 werd hij vierde. Vorig jaar werd hij dertiende bij het WK in Granada. Dat kostte hem de A-status van NOC*NSF.

"Sponsors zijn niet te vinden", zegt Hellenbrand. "Een mindere score, zoals op het WK en je bent je A-status en inkomen kwijt. Daar wil ik niet van afhankelijk zijn."

2012: Peter Hellenbrand op de Olympische Spelen

De Limburgse schutter werkt de laatste jaren aan een nieuwe olympische deelname, in 2016 in Rio de Janeiro. "Ik ga ervan uit dat het wel goed komt", zegt hij. "Alleen als Danny Nikkelen nog een sprong maakt, moeten we met z'n tweeën gaan strijden om één quotumplaats. Het zou helemaal mooi zijn als we twee plaatsen voor Rio veroveren."

Nu gaat het om een EK-medaille en die heb ik nog niet.

Peter Hellenbrand

Hellenbrand komt op het EK zowel individueel als met het team (met Danny Nikkelen en Dick Boschman) in actie. "We hebben nog nooit zo'n sterk team gehad", zegt hij. "Dick was een wereldtopper, ik behoor daar nu toe en Danny komt eraan."

Concentratieverlies

Schieten in eigen land kent Hellenbrand vooral van NK's, toernooien waar familie en vrienden komen kijken en concentratieverlies nog weleens op de loer ligt.

"Ik ben heel benieuwd, ik weet niet wat ik moet verwachten", zegt de Limburger. "Het is natuurlijk wel iets anders dan een NK, dat is relaxed en er hangt minder van af. Nu gaat het om een EK-medaille en die heb ik nog niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl