Politieman op de plaats waar Nemtsov werd doodgeschoten
NOS Nieuws

Leiders geschokt door moord op Nemtsov

Verschillende leiders hebben geschokt gereageerd op de moord op de Russische politicus Boris Nemtsov. De oppositie-politicus werd in Moskou doodgeschoten door onbekenden.

De Amerikaanse president Barack Obama veroordeelt de "brute moord" en roept de Russen op een "volledig onderzoek" in te stellen. Met de dood van Nemtsov verliezen de Russen volgens Obama een van de meest toegewijde en welbespraakte verdedigers van hun rechten.

Ook de Oekraïense president Petro Porosjenko heeft laten weten dat hij geschokt is. Hij twijfelt er niet aan dat de daders vroeg of laat worden gestraft. Nemtsov was een aanhanger van de pro-westerse koers van Oekraïne.

Een moedig man, een overtuigd hervormer en iemand die ondanks alle teleurstellingen vasthield aan zijn droom voor Rusland, is veel en veel te jong uit het leven gerukt.

Frans Timmermans, eurocommissaris

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken zegt dat Nemtsov "in een woelige periode veel heeft betekend voor zijn land". "Als politicus liet Nemtsov vanuit de oppositie een onafhankelijk geluid horen, gedreven door het belang dat hij hechtte aan een democratisch, welvarend en rechtvaardig Rusland."

'Moed'

Bondskanselier Merkel benadrukt de moed van Nemtsov "om steeds weer publiekelijk kritiek op het regeringsbeleid te uiten". Ze heeft de nabestaanden van Nemtsov haar medeleven betuigd en president Poetin opgeroepen om de daders te straffen.

Eurocommissaris Frans Timmermans zegt dat ook hij geschokt is door de moord. "Een moedig man, een overtuigd hervormer en iemand die ondanks alle teleurstellingen vasthield aan zijn droom voor Rusland, is veel en veel te jong uit het leven gerukt", schrijft Timmermans op Facebook.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl