NOS Nieuws

Leonard Nimoy (Mr. Spock) overleden

 • ANP
  Nimoy als Spock
 • ANP
  Nimoy (l) in zijn tijd bij Mission: Impossible
 • ANP
  Nimoy in Star Trek: The Voyage Home
 • ANP
  Nimoy nam ook de regie van die film voor zijn rekening
 • AFP
  Nimoy en William Shatner (Kirk)
 • EPA
  Leonard Nimoy bij de premier van de nieuwe Star Trek-film in 2009

De Amerikaanse Star Trek-acteur Leonard Nimoy is op 83-jarige leeftijd overleden. Nimoy speelde de rationele Mr. Spock in de sciencefictionserie.

Nimoy was eerder deze week opgenomen in het ziekenhuis wegens een zware longziekte. Vorig jaar onthulde hij dat hij een ernstig longprobleem had doordat hij jaren had gerookt.

Puntige oren

Met zijn puntige oren was hij een van de bekendste opvarenden van het sterrenschip Enterprise. Vaak diende zijn milde gereserveerdheid als contrapunt voor de gepassioneerde kapitein Kirk.

Bijna waren Spocks oren nooit op tv te zien geweest. De top van tv-zender NBC vond zijn uitstraling te satanisch en vreesden dat "elk kind in Amerika zich rotschrikt". De bedenker van de serie, Gene Roddenberry, wist de oren toch te houden.

Nimoy had zelf ook een belangrijke bijdrage aan het karakter: de Vulcaanse handgroet (een uitgestrekte hand met de vingers in paren) had hij zelf bedacht. De Joodse Nimoy had het afgekeken van de manier waarop voorgangers aanwezigen in de synagoge zegenden.

Regisseur

Door de rol werd Nimoy wereldberoemd, maar hij vond het ook spijtig dat hij door het publiek alleen maar als de afstandelijke Vulcan werd gezien. Zelfs twee seizoenen in de spionageserie Mission: Impossible veranderden daar niets aan. In 1977 noemde hij zijn autobiografie daarom I am not Spock.

Hoewel hij ook poëzie schreef, fotografeerde en muziek maakte, bleef Star Trek de rode draad in zijn leven. Toen de serie na drie seizoenen stopte, volgde nog een reeks films, waarvan hij er twee regisseerde. In 1987 regisseerde hij de komedie Three men and a baby.

Verzoend

In 2009 gaf regisseur J.J. Abrams hem een belangrijke gastrol toen hij de Star Trek-films weer nieuw leven inblies. Hij speelde ook in het tweede deel in de reeks, Star Trek Into Darkness.

Inmiddels had Nimoy zich verzoend met zijn Star Trek-roem: hij nam graag zijn beroemde rol op de hak in tv-series als The Simpsons, The Big Bang Theory en zelfs een auto-reclame. Zijn nieuwe autobiografie kreeg in 1995 de titel I am Spock.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar
Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl