Saban B. leeft zijn leven in Turkije
NOS Nieuws

Saban B., 'het beest' dat in luxe leefde

Miljoenen euro's heeft Saban B. verdiend aan het prostitueren van vrouwen. Samen met zijn oudere broer Hasan palmde hij vrouwen in om voor hen te werken. Was dat klusje eenmaal geklaard, dan veranderden ze in beesten, die hun slachtoffers uitbuitten, mishandelden en verhandelden, zegt het Openbaar Ministerie.

De Duitse Turk Saban B., geboren in 1970 in Turkije, staat aan het hoofd van een netwerk van pooiers en hun hulpjes. Jarenlang houden ze tientallen prostituees aan het werk, voornamelijk op de Wallen in Amsterdam, maar ook in Alkmaar, Utrecht, Den Haag en Antwerpen. Saban B. heeft ook enkele seksclubs in Duitsland. De vrouwen zouden ook gebruikt worden voor het smokkelen van drugs.

De vrouwen, volgens het OM slachtoffers van mensenhandel, komen onder meer uit Oost-Europa. Aanvankelijk worden ze in de watten gelegd, krijgen ze cadeaus en geld. Als ze eenmaal aan het werk zijn, verandert alles.

Abortus

Het OM merkt de bende van Saban B. aan als zeer gewelddadig. Dat blijkt wel uit verhalen in de tenlastelegging. Eén daarvan: Saban B. houdt het hoofd van één van de vrouwen tussen de deur en gooit die keihard dicht, omdat ze niet luistert.

Een andere prostituee die volgens hem te weinig geld binnenbrengt, slaat hij met een honkbalknuppel in elkaar. Daarna moet ze meteen weer aan het werk om geld te verdienen. Vrouwen die willen stoppen, worden mishandeld, bedreigd of verkocht aan een andere pooier.

Zwangere prostituees moeten abortus plegen, want zwanger zijn ze niks waard. Als ze dat niet willen doen, worden de baby's uit hun buik geschopt, verklaren enkele slachtoffers.

Borstvergrotingen

Er zijn ook vrouwen die gedwongen cosmetische ingrepen ondergaan, zoals borstvergrotingen en neuscorrecties. Want hoe mooier, hoe meer klanten en dus hoe meer geld.

Van hun verdiende geld, houden de prostituees zelf weinig over. Volgens het OM moeten ze per dag 1000 euro afdragen aan hun baas. Saban B. ontkent dat.

In 2007 worden Saban B. en zijn broer aangehouden. Ze weten dat ze gezocht worden door justitie en proberen snel naar Turkije gaan, omdat dat land geen onderdanen uitlevert. Dat mislukt en in 2008 wordt hoofdverdachte Saban B. veroordeeld tot 7 jaar en 6 maanden voor mensenhandel. In de gevangenis trouwt hij met één van zijn prostituees.

Tijdens een bezoek zonder toezicht raakt zijn vrouw zwanger; de baby wordt in het voorjaar van 2009 geboren. Saban B. krijgt toestemming de gevangenis te verlaten om zijn kind te zien. Hij vlucht naar Turkije. Sindsdien wist hij uit handen van justitie te blijven.

In weelde

In 2010 wordt Saban B. in hoger beroep bij verstek veroordeeld tot 7 jaar en 9 maanden en een boete van 150.000 euro. Hij leeft dan echter al een leven in weelde in Turkije, waar hij met onder meer de exploitatie van een nachtclub in Antalya rijkdom vergaart.

Dat hij het naar zijn zin heeft in zijn geboorteland blijkt wel uit foto's op zijn Facebookpagina, onder een schuilnaam. Website Geenstijl ontdekt de pagina en publiceerde foto's van Saban B. die bakt in de zon, een ijsje eet en een voetbalwedstrijd bezoekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl