VVD'er Mark Verheijen
NOS Nieuws

VVD-Kamerlid Mark Verheijen stapt op

"Met pijn in het hart, maar met de overtuiging dat dat in deze omstandigheid het enige juiste besluit is", zegt VVD-Kamerlid Mark Verheijen over zijn vertrek als Kamerlid. Verheijen lag de laatste tijd onder vuur na beschuldigingen over verkeerde declaraties.

Een interne commissie van de VVD concludeert vandaag (.pdf) dat de feiten en dynamiek rond Verheijen niet passen in het "integriteitskader" van de partij. Volgens Verheijen is er dan geen andere keus dan zijn functie neer te leggen.

Diep geraakt

Hij zegt verder in een verklaring dat een Kamerlid alleen kan functioneren als zijn integriteit niet ter discussie staat. "Dat was bij mij de afgelopen tijd helaas wel het geval. Dat was niet goed voor mijn partij, niet voor mij en niet voor het aanzien van de politiek."

Hij voegt eraan toe dat hij fouten heeft gemaakt en vergissingen begaan, maar dat hij zich niet herkent in de ontstane beeldvorming en dat die hem diep raakt. "Dat ik de VVD, haar politici en vrijwilligers met alle publicaties heb geschaad, spijt mij zeer."

Opkomst Rutte

Verheijen was vanaf september 2012 lid van de Tweede Kamer. Daarvoor was hij gedeputeerde van Limburg. De aannemer Heijmans heeft aangifte tegen Verheijen gedaan, omdat hij als gedeputeerde de aannemer Piet van Pol zou hebben bevoordeeld in ruil voor een campagnedonatie.

In 2009 maakte hij zijn partij de grootste bij de herindelingsverkiezingen in Venlo, de stad van PVV-leider Wilders. Deze overwinning zette volgens veel VVD'ers het begin in van de opkomst van lijsttrekker Mark Rutte. Hij werd daar zelf wethouder.

Verheijen was ook binnen het partijbestuur actief en gewaardeerd. Hij nam tijdelijk de voorzittershamer over toen Ivo Opstelten minister werd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl