NOS Nieuws

Saban B. krijgt in Turkije bijna 8 jaar cel

Saban B. krijgt in Turkije bijna 8 jaar cel

Vrouwenhandelaar Saban B. moet in Turkije zeven jaar en negen maanden de cel in. Dat heeft een rechtbank in Istanbul bepaald. De straf is dezelfde als het gerechtshof in Nederland hem had opgelegd.

B. ontsnapte na zijn veroordeling in 2009 naar Turkije toen hij een week verlof kreeg om zijn kind te zien. De Turkse autoriteiten weigerden om hem aan Nederland uit te leveren. Het Nederlandse Openbaar Ministerie vroeg daarop hulp aan het Turkse OM. En dat heeft met succes om uitvoering van het Nederlandse vonnis gevraagd.

Prostitutienetwerk

Saban B. stond aan het hoofd van een netwerk dat jarenlang zeker tientallen en mogelijk 120 prostituees met grof geweld, bedreiging en intimidatie aan het werk hield. Dat gebeurde voornamelijk op de Amsterdamse Wallen.

B. heeft meteen hoger beroep aangetekend tegen de beslissing van de Turkse rechtbank. Dat betekent dat hij voorlopig nog op vrije voeten is.

Grote prioriteit

De voorzitter van het college van procureurs-generaal, Herman Bolhaar, is blij met het vonnis: "Ik ben buitengewoon tevreden dat deze man zijn straf niet ontloopt".

"Dit is een ongelooflijk belangrijk signaal. Misdaad mag niet lonen. Internationale mensenhandel heeft grote prioriteit voor ons en slachtoffers kunnen erop rekenen dat misdadigers op de huid worden gezeten, ook in het buitenland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl