Schrijver Kåre Bluitgen schreef opnieuw een boek over de profeet Mohammed
NOS Nieuws

Deen publiceert boek over seksleven van Mohammed

"Als ik niet de boeken kan schrijven die ik wil schrijven, kan ik mezelf niet in de ogen kijken", zegt de Deense schrijver Kåre Bluitgen. Vandaag verschijnt zijn satirische boek Den bedste bog (Het beste boek), waarin onder meer het seksleven van de profeet Mohammed aan bod komt.

Twee weken geleden werd in Denemarken een aanslag gepleegd op een bijeenkomst waar een Zweedse cartoonist aanwezig was. Bluitgen werd daarna benaderd door de Deense veiligheidsdiensten, die hem adviseerden te wachten met de publicatie van zijn werk. "Maar ik wil de uitgave niet uitstellen, zelfs al zijn er kort geleden nog aanslagen gepleegd. Uitstel zou winst voor de extremisten zijn", zegt de schrijver tegen de NOS. "Ik wil me niet laten bedreigen."

Het is niet het eerste boek waarin Bluitgen over de profeet schrijft. Zo'n tien jaar geleden verscheen al eens een kinderboek van zijn hand over Mohammed, maar geen enkele tekenaar durfde destijds de illustraties van het boek te verzorgen.

De krant Jyllands-Posten riep tekenaars vervolgens op om cartoons van de profeet te maken, wat leidde tot grote woede en verontwaardiging onder moslims over de hele wereld. Het afbeelden van de profeet is een taboe in de islam.

Klungelige jihadisten

De uitgave van het nieuwe boek van Bluitgen is daarom een gewaagde stap, zegt de Deense satire-onderzoeker Dennis Meyhoff Brink. "Veel schrijvers en kunstenaars zijn bang om de islam op de hak te nemen. Laatst besloot een Deens tv-station op het allerlaatste moment een satirische serie over een stel klungelige jihadisten niet uit te zenden."

Ik probeer mijn angst te overwinnen, maar ik weet niet of ik dat kan.

Deense satire-onderzoeker Meyhoff Brink

Ook Meyhoff Brink, die getuige was van een van de recente aanslagen in Kopenhagen, vreest voor zijn veiligheid. Een uitnodiging voor een debat over vrijheid van meningsuiting sloeg hij daarom af. "Ik probeer mijn angst te overwinnen. Dat is belangrijk voor mezelf en voor anderen, maar ik weet niet of ik dat kan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl