Winkelend publiek in het centrum van Rotterdam
NOS Nieuws

Verbod op gratis plastic tassen bij de kassa

Vanaf volgend jaar mogen winkeliers geen gratis plastic tassen meer bij de kassa verstrekken. Het verbod wordt ingesteld om milieuvervuiling terug te dringen, schrijft staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu in een brief aan de Tweede Kamer.

Doordat plastic nauwelijks afbreekt, hoopt het zich op in het milieu, aldus Mansveld. "De plastic soep in oceanen is hier een gevolg van." In de top-10 van meest gevonden voorwerpen op het strand staat de plastic tas op 3, blijkt uit onderzoek van Rijkswaterstaat.

Geld

Winkeliers mogen bij de kassa wel plastic tassen aanbieden die geld kosten. De staatssecretaris bekijkt nog of er een uitzondering komt voor onder meer tassen die biologisch afbreekbaar zijn.

De staatssecretaris wil het verbod combineren met een voorlichtingscampagne om mensen te stimuleren tassen vaker te gebruiken.

Zwerfafval

Binnen de Europese Unie is er eerder een akkoord bereikt over het terugdringen van bepaalde plastic tassen. De lidstaten worden verplicht maatregelen te nemen.

Mansveld wil ook de hoeveelheid zwerfafval verminderen. Het ministerie doet de komende tijd onderzoek naar de hoeveelheid en het soort zwerfafval, en komt halverwege dit jaar met een plan van aanpak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl