De Chinese president Xi Jinping
NOS Nieuws

Chinese leider zet prioriteiten op een rij

  • Floris Harm

    Azië-redacteur

  • Floris Harm

    Azië-redacteur

China’s partij en ambtenarij weten vanaf nu waar ze aan toe zijn. Hun baas, president Xi Jinping, heeft zijn prioriteiten op een rijtje gezet. Als een bestuurder binnen de lijnen wil blijven, moet hij zich houden aan de 'Vier Alomvattenden'. Met de 'Vier Alomvattenden' voegt President Xi Jinping opnieuw een stukje toe aan de ideologische erfenis die hij achterlaat.

Kort na zijn aantreden zette Xi al een stip aan de horizon met de 'Chinese Droom': een toekomstideaal voor China. Hoe dat eruit ziet, is vooralsnog wat mistig, maar het is in ieder geval een mooie kreet. Daarna kwam hij met de 'Acht Moeten' ("wij moeten streven naar sociale eerlijkheid, wij moeten het leiderschap van de Partij handhaven", etc.). En onlangs verscheen een boek van zijn hand: 'Het Besturen van China'. En nu komt Xi met vier nieuwe prioriteiten.

'Vier Alomvattenden'

- Een redelijk welvarende maatschappij

- Verdergaande hervormingen

- Regeren volgens de wet ('Rule of Law')

- Versterken van partijdiscipline

De nieuwe prioriteiten zijn niet heel verrassend, want het was de afgelopen jaren al duidelijk geworden dat Xi Jinping op deze thema's inzette. Maar het is nu dus officieel: de hervormingen gaan door, en de strijd tegen de corruptie is geen bevlieging die snel weer overgaat.

Xi's strijd tegen corruptie is ook de aanjager voor het versterken van de rechtsstaat. De wijdverbreide corruptie vormt volgens Xi een grote bedreiging voor het machtsmonopolie van de partij.

Rechtbanken

Door de rechtbanken onpartijdiger te maken, en Communistische Partij-leden te straffen als ze rechters een vonnis influisteren, hoopt Xi zijn anti-corruptie campagne meer tanden te geven. Let wel: een onpartijdige rechtbank is niet hetzelfde als een onafhankelijke rechtbank. Verder wil de president waarschijnlijk vooral de economie verdergaand hervormen, niet China's politieke systeem.

Uiteindelijk zal de praktijk moeten uitwijzen hoe Xi’s vierpuntenplan uitpakt. Mogelijk wordt begin maart een tipje van de sluier opgelicht. Dan komen duizenden parlementsleden naar Peking voor de jaarlijkse zitting van het Volkscongres. Daar zal het document ongetwijfeld worden besproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl