NOS Nieuws

Bezetters Maagdenhuis niet verleid tot vertrek

  • ANP
    UvA-bestuurder Louise Gunning

De studentenraad van de UvA heeft de toezegging gekregen dat één student zitting mag nemen in het college van bestuur. Maar die toezegging lijkt voor de bezetters van het Maagdenhuis niet voldoende.

Toen bestuursvoorzitter Gunning het Maagdenhuis verliet, riepen de actievoerders tegen haar: "aftreden, aftreden, aftreden".

Ingekapseld

De bezetters in het Maagdenhuis willen meer democratisering. Het is maar de vraag of dat gebeurt met een student in het college van bestuur. Bovendien is het nog niet duidelijk of die student wordt gekozen of benoemd.

"Volgens de bezetters is er in Groningen ervaring met een student in het bestuur, die wordt gekozen door het bestuur", zegt NOS-verslaggever Jeroen de Jager. "In Groningen willen ze ervan af, omdat diegene snel wordt ingekapseld door de macht."

Meer toezeggingen

Volgens Folia Web, een site voor studenten en medewerkers van de UvA en de HvA, zijn er meer toezeggingen gedaan. Zo komt er meer geld voor extra opleidingen zoals een liberal arts-college en een opleiding International Studies.

Verder zullen de zogenoemde kleine talen twee jaar extra de tijd krijgen om hun levensvatbaarheid te bewijzen.

Docenten

Voor de bezetters is het niet genoeg. Voorlopig zijn ze vast van plan om door te gaan met het protest. Momenteel zijn er zo'n tweehonderd bezetters in het Maagdenhuis, die discussiëren en luisteren naar lezingen.

Ook is er een overleg gaande tussen studenten, docenten en bonden. Zij bekijken of het mogelijk is dat de docenten volgende week gaan staken. Dat zou een uitbreiding zijn van de acties, zegt De Jager.

Inspraak

Inmiddels wordt het steeds duidelijker dat de studentenraad en de bezetters verschillende denkbeelden hebben over de democratie op de UvA.

De studentenraad heeft aan het eind van de middag een debat georganiseerd over democratie en inspraak, waarbij Gunning aanwezig zal zijn. De studentenraad steunt de bezetting in het Maagdenhuis niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl