NOS Nieuws

IS-strijders vernielen eeuwenoude kunstwerken in Irak

Beelden uit ruïnestad Irak vernietigd

Aanhangers van Islamitische Staat hebben in Irak grote vernielingen aangebracht aan historische voorwerpen. Dat gebeurde waarschijnlijk al in januari, maar nu zijn er beelden van opgedoken.

In een video is te zien hoe enkele muren van duizenden jaren oud worden afgebroken met boren en sloophamers. Ook worden standbeelden omgegooid en andere kunstschatten vernield.

De slooppartij vindt plaats in de ruïnestad Nineveh, in de buurt van de stad Mosul. Nineveh was lange tijd de hoofdstad van het Assyrische Rijk, dat bestond tussen ongeveer 2000 en 600 voor Christus. De ruïnes die er nu nog van over zijn worden gezien als een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Irak.

Afgoderij

Een IS-strijder legt in de video uit waarom de vernielingen juist in Nineveh plaatsvinden. "Eeuwenoude volkeren aanbaden hier standbeelden in plaats van God. Ze maakten zich schuldig aan afgoderij."

Eerder deze week werd al bekend dat IS duizenden historische boeken en manuscripten heeft verbrand in een bibliotheek in Mosul. De bibliotheek was zwaar beschadigd geraakt tijdens de Amerikaanse invasie in 2003, maar veel boeken werden toen wel gered van de vernietiging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl