De IS-beul, vlak voordat hij Steven Sotloff onthoofdde
NOS Nieuws

'IS-beul Jihadi John zat vast op Schiphol'

Jihadi John, de gemaskerde man met Brits accent uit de onthoofdingsfilmpjes van terreurbeweging Islamitische Staat, heeft in 2009 enige tijd vastgezeten op Schiphol. The Washington Post en de BBC melden dat hij uit Londen komt en rond de 27 jaar oud is.

Volgens vrienden en familie heet de man Mohammed Emwazi. Hij werd geboren in Koeweit maar groeide op in een gegoede familie in het westen van Londen. Hij zou gestudeerd hebben en gespecialiseerd zijn in computerprogrammering.

Amsterdam

Emwazi zou zijn geradicaliseerd in 2009. Hij zou samen met twee andere vrienden op safari in Tanzania gaan. De twee vrienden werden in Dar es Salaam gearresteerd. Waarom is niet bekend. Wel werden de drie het land uitgezet.

Emwazi vloog via Amsterdam door naar Londen. Op Schiphol werd hij een nacht vastgezet, meldt The Washington Post. Tijdens een verhoor zou Emwazi hebben gezegd dat de Britse geheime dienst MI5 hem ervan verdacht Somalië te hebben willen bereiken om zich aan te sluiten bij terreurbeweging al-Shabaab.

Een dag later ging Emwazi per vliegtuig door naar Londen. The Washington Post baseert het verhaal op een artikel uit de Britse krant The Independent.

Onthoofdingen

Rond 2012 zou Mohammed naar Syrië zijn afgereisd. Daar heeft hij zich aangesloten bij IS.

Jihadi John werd berucht door zijn optredens in een aantal onthoofdingsvideo's, onder meer van de Amerikaanse journalist James Foley en Steven Sotloff. Hij was al die keren gehuld in zwarte kleding. Een doek bedekt vrijwel zijn hele gezicht, met uitzondering van zijn ogen en neus. Met een Brits accent dreigt hij met meer moorden.

Jihadi John is Mohammed Emwazi uit Londen

Eerder werd gemeld dat hij gewond zou zijn geraakt tijdens luchtaanvallen.

"Hij was als een broer voor me"

"Ik weet zeker dat Mohammed Jihadi John is," zegt een goede vriend tegen The Washington Post. "Hij was als een broer voor me. Ik weet zeker dat hij het is." Ook een medewerker van een Britse mensenrechtenorganisatie bevestigt dat het om de man uit Londen gaat.

Vrienden zeggen dat Emwazi regelmatig naar een moskee in de wijk Greenwich ging, een baard droeg en oogcontact met vrouwen vermeed.

Identiteit al bekend

De Britse veiligheidsdiensten zouden al langer op de hoogte zijn van de identiteit van Jihadi John. Om operationele redenen zou die nog niet bekend zijn gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl