EPA
NOS Nieuws

'IS ontvoerde zeker 220 christenen in Syrië'

Strijders van IS hebben zeker 220 Assyrische christenen ontvoerd in het noordoosten van Syrië. Dat bevestigt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten in Londen. Gisteren werd al duidelijk dat de terreurorganisatie meer christenen had ontvoerd dan eerst werd gedacht.

In eerste instantie spraken monitorgroepen over tientallen gekidnapte christenen. Al snel werd duidelijk dat het aantal ontvoeringen veel hoger lag. Het hoofd van de Syrisch-orthodoxe Kerk eiste gisteren tijdens een bezoek aan een klooster in Losser, Overijssel, de onmiddellijke vrijlating van de ontvoerden.

Volgens het Observatorium vonden de ontvoeringen plaats in tien dorpen dicht bij een stad die in handen is van de Koerden. Honderden christenen sloegen op de vlucht. IS heeft het gebied rond de dorpen ingenomen na een offensief van drie dagen.

Luchtaanval

Ongeveer 300 kilometer verderop doodde de internationale coalitie vandaag zeventien IS-strijders en negen burgers bij een luchtaanval. Het dorpje, dat net over de grens met Irak ligt, is in handen van de jihadisten.

Volgens een medewerker van het plaatselijke ziekenhuis raakten nog eens 29 moslimextremisten gewond bij de aanval.

De incidenten vonden plaats bij de grens tussen Irak en Syrië. Het gebied vormt een brug tussen de door IS gecontroleerde gebieden in beide landen. Het Koerdische leger en de internationale coalitie proberen met gecoördineerde aanvallen de terreurorganisatie terug te drijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl