De sit-in in het Maagdenhuis in Amsterdam is vannacht doorgegaan. Een deel van de studenten die het gebouw gisteravond binnendrong, is er blijven slapen.

De deur van het Maagdenhuis staat inmiddels open. Enkele studenten staan buiten te roken, merkt verslaggever Joris van de Kerkhof. "Het was heel rustig vannacht. Sommige mensen gingen slapen, we ruimden wat op en hebben het programma voor vandaag klaargezet", zegt een van hen.

Vandaag zal het pand open zijn voor iedereen die de studenten steunt. "We gaan nu ontbijten en straks discussiëren en muziek maken. En er worden lezingen gegeven. Wie wil joinen, is welkom."

'Ontspannen sfeer bij sit-in Maagdenhuis'

Van der Laan

Binnen hangen slingers en staat de thee klaar. Een aantal studenten slaapt nog, een paar anderen zitten in een kringetje. Ze kijken terug op gisteravond, toen burgemeester Van der Laan samen met de politiechef sprak met de studenten. 

"Het was prachtig dat ze er waren, maar er is eigenlijk vrij weinig toegezegd. De laatste drie minuten van de burgemeester waren een anekdote die niks te maken had met ons. We moeten goed opletten dat we niet alsnog worden afgescheept met een irrelevant verhaal."

Geen bezetting

Een andere student benadrukt dat het de studenten niet gaat om een bezetting. "Dit is ons gebouw. Een plek waar gestudeerd moet worden. Dit is geen plek waar de politie uiteindelijk binnen moet komen vallen. "

"We willen gewoon meer inspraak. We willen serieus genomen worden. We zijn op de goede weg, maar moeten wel blijven opletten", aldus een student.

Bezetters slapen in het Maagdenhuis

STER reclame