De Amsterdamse burgemeester Van der Laan heeft in het Maagdenhuis gesproken met de studenten die het pand sinds het begin van de avond bezet houden. "Ik begrijp jullie problemen, maar dat betekent niet dat ik jullie acties steun", zei hij tegen de ruim 200 bezetters. Het gesprek duurde ongeveer anderhalf uur.

Van der Laan kwam kort voor middernacht binnen, samen met politiechef Aalbersberg. Hij zei dat hij naar het Maagdenhuis was gegaan op verzoek van de studenten, en niet omdat hij hun zijn mening wilde opdringen. Hij beloofde dat hij niet zou vertrekken voordat alle vragen zouden zijn beantwoord.

De studenten vielen rond 19.30 uur het Maagdenhuis binnen, na een protestmars vanaf het Bungehuis. Een gesprek met de leiding van de universiteit liep vervolgens op niets uit. De studenten betogen al bijna twee weken voor meer democratie binnen de universiteit. 

Geen excuses

Een student vroeg de burgemeester of die zijn excuses gaat aanbieden voor de tientallen arrestaties bij de ontruiming van het Bungehuis, dinsdagochtend. Van der Laan liet weten dat niet van plan te zijn. Hij wees op het oordeel van de rechtbank dat de studentenbezetting van het Bungehuis onrechtmatig was. "We hebben iedereen de kans gegeven om zelf naar buiten te lopen, zodat er geen arrestaties zouden volgen."

Politiechef Aalbersberg zei desgevraagd tegen een verslaggever van AT5 dat het Maagdenhuis voorlopig niet wordt ontruimd. "We zijn hier om te spreken, en niet op dit moment om te ontruimen."

Van der Laan zei later dat er in het Maagdenhuis "een vreedzame uitzetting" komt, vergelijkbaar met die van het Bungehuis. Wanneer dat gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

Wijsheid

Rond 01.20 uur verliet het tweetal het Maagdenhuis. "Ik wens jullie wijsheid, een beetje harmonie en een betere studie toe", zei Van der Laan bij zijn vertrek. 

STER reclame