Het Maagdenhuis in 1969: van bezetting tot ontruiming

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bezetting Maagdenhuis anno 1969

Het Maagdenhuis kent een lange geschiedenis van bezettingen. De eerste en bekendste bezetting in 1969 werd door de politie hardhandig beëindigd.

Tot aan de jaren 70 hadden studenten geen invloed op de besluitvoering van hun onderwijsinstelling. Bestuurders en docenten maakten de dienst uit en van inspraak was geen sprake.

Eind jaren 60 ontstond er een maatschappelijke beweging die meer inspraak en democratie eiste. Studenten sloten zich bij deze beweging aan en voerden steeds vaker actie. Dat leidde in 1969 tot de bezetting van het Maagdenhuis.

1/8Zo'n 30 studenten bezetten het Maagdenhuis ANP
2/8Buiten blokkeren studenen de ingang ANP
3/8Studenten bezetten het Maagdenhuis ANP
4/8Ed van Thijn, voorzitter van de PvdA raadsfractie, onderhandelt met de studenten ANP
5/8In het Maagdenhuis wachten de bezetters rustig af ANP
6/8De deuren van de hoofdingang worden opengemaakt, en politie staat klaar om binnen te vallen ANP
7/8Met harde hand worden de bezetters door de politie weggesleept ANP
8/8De eerste arrestant wordt meegenomen ANP

Bij de acties in Amsterdam waren zo'n 700 studenten betrokken. Ze eisten democratisering en meer zeggenschap over vorm en inhoud van hun studie. De eerste bezetting van het Maagdenhuis duurde vijf dagen, van 16 tot 21 mei. 

De politie probeerde de studenten te ontmoedigen door het Maagdenhuis volledig af te sluiten. De hoop was dat de bezetters uiteindelijk door honger en dorst zouden opgeven. Maar de studenten wisten via de universiteitsbibliotheek water en voedsel binnen te smokkelen. 

Na vijf dagen besloot de politie op te treden. Op 21 mei 1969 viel de politie om 9 uur 's ochtends het Maagdenhuis binnen en maakte hardhandig een einde aan de bezetting.

STER Reclame