NOS Nieuws

Impasse bij studentenactie Maagdenhuis

  • Marc Hamer / NOS
    Bestuursvoorzitter van de UvA Gunning-Schepers

Leden van het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam, onder wie voorzitter Louise Gunning-Schepers, hebben in het Maagdenhuis overlegd met de betogers die vanavond het pand binnenstormden. Ze hebben geen akkoord bereikt.

Gunning vroeg de studenten het gebouw te verlaten. "Ik wil tegen jullie zeggen: waarom komen jullie niet morgen terug? Dan willen we een dialoog met jullie houden."

Ze is teleurgesteld over het gedrag van de studenten. "Als je vreedzaam en democratisch bent, dan bezet je andermans gebouwen niet. Het is niet democratisch om een deur in te trappen en mensen te slaan."

'Ons gebouw'

"Dit is niet andermans gebouw, dit is ons gebouw", zei een van de betogers. "Gisteren werden we door een gewelddadige politiemacht uit ons gebouw gezet. Iemand heeft daarbij zelfs zijn voet gebroken."

De betogers deden een voorstel om een gekozen student en een gekozen docent in het college van bestuur te laten toetreden. Gunning wilde dat niet toezeggen: "Dat is een interessant voorstel, maar dit is niet de plek om zo'n grote beslissing te nemen."

Weer vertrokken

Gunning vroeg tegen 22.30 uur de studenten een laatste keer of ze het gebouw wilden verlaten en morgen terug wilden komen om verder te praten. "Zijn jullie in staat het Maagdenhuis nu vreedzaam en vrijwillig te verlaten?"

Een betoger antwoordde haar: "Dat kunnen we wel, maar we willen het niet!" Daarop verliet het college van bestuur onder luid gejoel het gebouw. Ook werd "aftreden, aftreden" gescandeerd.

Aangifte

De UvA heeft aangifte gedaan tegen de betogers wegens lokaalvredebreuk. De gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie kunnen besluiten tot een spoedontruiming van het universiteitsgebouw.

Een deel van de betogers heeft het Maagdenhuis verlaten na het vertrek van het college van bestuur. De achterblijvers vergaderen over het verdere verloop van de actie. In het gebouw ging het gerucht dat de politie voor 0.00 uur het gebouw zou gaan ontruimen, maar een woordvoerder van de gemeente ontkent dat daarover al een beslissing is genomen.

De bezetters trapten rond 19.30 uur de deur van het Maagdenhuis in, nadat ze een protestmars hadden gelopen vanaf het Bungehuis naar het Maagdenhuis.

Mobiele Eenheid staat klaar op het Haarlemmerplein
Verslaggever Gerri Eickhof

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl