NOS Nieuws

Parlement Oostenrijk akkoord met omstreden islamwet

Het Oostenrijkse parlement heeft ingestemd met een nieuwe wet die de omgang met moslims regelt. Er staat onder meer in dat imams voortaan in Oostenrijk moeten zijn opgeleid en dat ze Duits moeten kunnen spreken.

De regering was het na jaren van voorbereiding in december al eens geworden over de wet, die volgens het kabinet bedoeld is om de integratie van de ongeveer 600.000 moslims in het land te verbeteren. Zo zijn islamitische feestdagen in de wet opgenomen.

Veel moslims vinden de wet discriminerend, omdat er ook in staat dat imams en moskeeën niet vanuit het buitenland mogen worden gefinancierd. Dat verbod is bedoeld om te voorkomen dat radicale stromingen meer invloed krijgen in Oostenrijk.

Aanvechten

Moslimorganisaties noemen de wet onrechtvaardig, omdat joodse en christelijke organisaties wel geld uit het buitenland mogen krijgen. De organisaties overwegen de wet aan te vechten bij het constitutioneel hof in Wenen.

In Oostenrijk wonen veel moslims met wortels in Turkije en Bosnië. Een moslimleider uit Turkije zegt dat Oostenrijk met de wet 100 jaar terug in de tijd gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl