Leontien van Moorsel tijdens haar geslaagde recordpoging in 2003
NOS Wielrennen

Ook Van Moorsel waagde een poging in Mexico

Op 1 oktober 2003 legde Leontien van Moorsel in een uur keihard fietsen 46 kilometer en 65 meter af. Op de wielerbaan van Mexico-Stad vroeg ze het uiterste van haar lichaam. Vandaag waagt een andere Nederlander zich - toevalligerwijs ook in Mexico - aan het werelduurrecord. Thomas Dekker wil het record van Rohan Dennis uit de boeken rijden. Hij leefde daarvoor de afgelopen weken, maanden als een monnik.

Het was bij Van Moorsel niet meteen raak. Een eerdere poging in 2001 in Manchester mislukte. Maar ook in Mexico-Stad leek het aanvankelijk mis te gaan: Van Moorsel ging tijdens de warming-up op de wielerbaan onderuit. De schade viel echter mee en de destijds 33-jarige wielrenster reed het record van haar Franse rivale Jeannie Longo uit de boeken.

Van Moorsel verbetert werelduurrecord in 2003

Van Moorsel heeft twaalf jaar later nog steeds het werelduurrecord, maar ze moet oppassen: op 28 februari doet de Britse Sarah Storey een poging om haar het record af te snoepen. De meervoudig paralympisch kampioene doet haar aanval op het record over drie dagen in Londen.

Maar eerst is het de beurt aan Thomas Dekker bij de mannen. Volgens wieleranalyticus Maarten Ducrot is het te hopen dat de bravoure van Dekker er een uur lang weer is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl