ANP

"We zijn opgeschrikt door een klein, onbekend olie- en gasboorbedrijf dat uitgerekend op Terschelling wil gaan boren", verwoordt GroenLinks-Kamerlid Van Tongeren het gevoel van de Tweede Kamer over een plan om op het eiland naar gas te boren. "Alsof we nog niet genoeg problemen hebben met gasboringen." 

D66-Kamerlid Van Veldhoven is verbaasd. "Waarom doet een onbekend bedrijf nu ineens zo'n aanvraag?"

Het Nederlandse bedrijf Tulip Oil, gevestigd in Den Haag, heeft bij minister Kamp een aanvraag ingediend om gas te mogen winnen uit het veld Terschelling-Noord. Tulip Oil verwacht het besluit van de minister in juli.

De Kamer wil opheldering van minister Kamp, al gaat er wat betreft GroenLinks, de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren meteen een streep door de vergunningsaanvraag. "Ik ga snel een motie indienen die iedereen mag tekenen om deze plannen definitief van tafel te vegen", kondigt PvdD-Kamerlid Ouwehand aan.

Tweede Kamer: waar komen plannen gasboring Terschelling vandaan?

Maar ook de regeringspartijen willen meer weten. PvdA-Kamerlid Vos: "We maken ons ernstige zorgen." Hij wil weten op welke gronden de beslissing om daar gas te gaan winnen genomen gaat worden, en wat de gevolgen zijn voor de zoetwatervoorraad en het milieu.

De VVD wil niet op de zaken vooruitlopen: "Het gaat nog maar om een voornemen van een bedrijf." Maar ook VVD-Kamerlid Bosman wil een toelichting van minister Kamp (VVD) op het gaswinningsproject.

Dat Tulip Oil de aanvraag heeft ingediend, is geheel volgens de doelstelling van het bedrijf, zo blijkt uit het bedrijfsprofiel van de Kamer van Koophandel:

"De opsporing, de ontginning, de winning, het transport, de opslag, alsmede de koop en verkoop van aardolie, aardgas, benzine uit aardgas gemaakt inbegrepen, en alle andere delfstoffen in het Koninkrijk der Nederlanden of elders."

Het bedrijf is opgericht door bestuurder Roelof Platenkamp, die in 2010 vertrok bij Shell. Andere bestuurders zijn Mehboob Somani en Lakhbir Singh Sandhu.

De Tweede Kamer heeft gevraagd of minister Kamp alle vragen zo snel mogelijk wil beantwoorden.

STER reclame